2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vágykeltõk a konyhábólForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-11-07 10:44:45
Zeller, osztriga, csokoládé, gyömbér, ginzeg, krumpli: csak néhány azok közül az élelmiszerek közül, amelyek az utóbbi pár ezer évben kéredzkedtek fel az afrodiziákumok listájára - ám a tudomány fejlõdésével ezek közül sok le is került onnan. Natúrviagrák, amelyek fennmaradtak a rostán.

A vágy serkentésének az ókor óta hatalmas kultusza van: az emberek a teljesen hétköznapi élelmiszerektõl kezdve, az egészen bizarr dolgokig bármit elfogyasztottak, amirõl úgy vélték, lepedõakrobatává teszi majd õket.

A hivatalos meghatározás szerint afrodiziákumoknak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. "Általánosságban az afrodiziákumoknak két fajtája van - áll a Magyar Dietetikusok hírlevelében - : az egyik csoportba a termékenységet növelõ, a másikba a szexuális energiát erõsítõ szereket soroljuk."

 

Termékenység-varázslók: avokádó, datolya

Léteznek tehát olyan növények, ételek, italok, amelyek fogyasztása, vagy belélegzése - azon túl, hogy segít a vágy fokozásában - a termékenységet is növeli.

Ilyen lehet például az avokádó: magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elõsegítõ E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. E-vitamint találunk még ezen kívül a különbözõ olajokban, olajos magvakban, ezek ugyan a vágyat nem korbácsolják, bár bizonyos csonthéjasoknak, a diónak, mogyorónak, mandulának lehet ilyen hatása is. Ennek ellenére érdemes E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen az E-vitamin-hiány tünetei közé tartozik, a terméketlenség kívül, a kimerültség és az izomtónus-vesztés, amely gátja lehet a minõségi szexnek.

De nem csak a nõi termékenység növelhetõ ínyencségekkel: a datolyának például - amellett, hogy sok gyümölcscukrot tartalmaz, így gyorsan energiát szolgáltat - az arabok szerint spermaszámot növelõ hatása is van. A pete és a spermium egészségéért érdemes még salátaféléket, brokkolit, káposztát, zöldpaprikát fogyasztani, ezek a sejtek DNS-károsodását megelõzni képes, un. antimutagén vegyületeket tartalmaznak. Hasonló hatással bír az ananász, a petrezselyem, a gyömbér, a fokhagyma is, de ezek már hagyományos értelemben is vágykeltõnek számítanak. 

Vágykorbácsolók a spájzból: zeller, fokhagyma, fahéj, chili, borsmenta

Az afrodiziákumok közül a vágy fokozására, az élvezet növelésére használt szerek, növények, ételek családja a legnagyobb. A szexuális étvágy növelésére már az ókorban is voltak jól bevált, vagy még inkább divatos eszközök: Homérosz Odüsszeiá-jában például a zeller tûnik fel, mint amely-  mint bódító illatú növény, mégpedig Calypso szigetén - segít abban, hogy Odüsszeusz szerelmi bûbáj áldozatává váljon. A zeller még nevét is Dionüszosznak, a mámor istenének nevelõjérõl, Selenosról kapta.

 

Hasonlóan régóta nagy tisztelet övezi a fokhagymát, aminek az érfalak védelmén túl -ennek nagy szerepe van a merevedés idõtartamában - számos egészségvédõ hatása van. Az ókori görögök és rómaiak hittek a fokhagyma testi erõt növelõ hatásába, de a magyarok is csodaszerként tekintettek rá a múltban. Igaz, a fokhagyma szexre gyakorolt jótékony hatása inkább csak akkor érvényesülhet, ha nem közvetlenül az intim pillanatok elõtt élünk vele - a randin inkább a szintén értágító, vérkeringés-fokozó fûszernövények javallottak, mint például a fahéj. Ez a fûszer ugyanis hangulatfokozó és potencianövelõ illóolajat tartalmaz, olyannyira, hogy az indiánok helyileg is kezelték vele a problémát, ugyanis a nemi szervükre is ezt kenték.

 

A chili pedig szinte a szó szoros értelmében feltüzeli azt, aki fogyasztja. (Egyébként a magyar cseresznyepaprikának is hasonló hatása van.)

Még mindig az erek védelménél és a vérkeringés javításánál maradva, egy kevésbé ismert afrodiziákumot is érdemes megemlíteni, ez a borsmenta. A növénybõl készült teát már Hippokrátész is "szerelmi játékra ösztönzõ italként" említi. Kúraszerûen teaként, gyorssegély gyanánt a huncutkodás elõtt 15 perccel 3 csepp illóolajat a kockacukorra cseppentve kell fogyasztani. Az orvosi zsálya is a görög idõktõl kezdve a szerelmesek pajkos segítõtársa: már az ókortól kezdve ismert és becsült gyógynövényrõl van szó, amely - egyebek mellett - összehúzza a méh simaizomzatát. A növénybõl készült alkoholos kivonat, vagyis a zsályabor kúraszerû fogyasztása serkenti a szexuális aktivitást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!