2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egy hét a szebb, tisztább környezetértForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2010-04-23 16:23:05
Szendvicsemberek járkáltak az elmúlt héten Csökmõn. A rajtuk lévõ feliratok környezetünk védelmére és fontosságára hívták fel a lakosság figyelmét. Mindez a Bocskai István Általános Iskola felsõ tagozatos tanulóinak közremûködésével zajlott, ...

a TÁMOP ? 3.1.4. /08/ 2-2009-0137 ?Kompetencia alapú oktatás, egyenlõ hozzáférés " Innovatív intézményekben címû pályázat segítségével. A témahét április 15-tõl 22-ig tartott, és a ?Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!" mondat volt a mottója.

Április 22-én délután az emeletes iskolában történt meg a témahét zárása, amikor Nagy Elemérné tanárnõ, - aki közismerten tudatos környezetvédõ ? ismételten felhívta a tanulók figyelmét arra, hogy raktározzák el a héten gyûjtött tapasztalatokat, és éljenek felelõsségtudatosan. Mindig tartsák szem elõtt, hogy ha már tenni nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak. Felkérte a programban résztvevõ gyerekeket, hogy számoljanak be, hogyan élték meg a heti eseményeket. Megtudhattuk, hogy az udvarrendezést nagyon élvezték a gyerekek. Megtapasztalták, hogy saját kezük gyümölcseként milyen jó látni a szép, rendezett kertet, parkot. A diákriporterek arról számoltak be, hogy a községben megkérdezett emberek szívesen, készségesen válaszoltak kérdéseikre, amikbõl kiderült, hogy a lakosság többsége is fontosnak tartja a tiszta környezetet. Szeretnék Csökmõt szemétmentes, virágos településnek látni. Hallhattunk pár szót a filmvetítésrõl, ami a nemzeti parkokat, védett növényeket, madarakat, és az állatvilágot ismertette meg az érdeklõdõkkel. Sikeresnek bizonyult a témához illeszkedõ közmondások, szólások gyûjtése is. Akárcsak a megunt tárgyak börzéje, ami azt mutatta meg a gyereknek, hogy ami egyikünknek lom, az a másikunknak még kincs is lehet. Mivel ez az év a fecskék éve, ezért errõl a védett madárral fokozottan beszéltek ezen a héten az iskolában. Kiderült, hogy a fecskepiszkok ellen nagyon egyszerûen lehet védekezni, az úgynevezett fecskepelenkával, ami a fészkek alá helyezett lécbõl áll. Így ember és fecske zavartalanul élhet egymás mellett. A totót több, mint száz diák töltötte ki, de csupán Szalóki Dániel 5. osztályos tanulónak sikerült maximális pontszámot elérnie. Õt követte a szintén 5. osztályos Rimóczi Konstantin, majd harmadik helyen végzett  Rácz András 8.-os tanuló. Õk jutalmat is kaptak. Horváth Dóra, és Kiss Annna, saját gondolataikat írták meg a környezetvédelemmel kapcsolatban. A témahét zárásán a leírtakat szóban is elmondták a többieknek. Az iskola elõterében bárki megtekinthette azokat a látványos hulladékszobrokat, amiket a gyerekek készítettek olyan dolgokból, amik általában a kukákban végzik.

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: papa (2010-05-15 16:50:43)

Igen, csatlakozom Kati hozzászólásához. A rendezvényekben senki nem lát fantáziát pedig azok jó dolgok. Ezért több kellene. Hiszen sok jó ember dolgozik bene.

De viszont hol vannak azok a hozzászólók kik minden dolgon vitatkoznak és mindent jobban tudnak.

Most eltûntek vagy elbújtak a felelõsség alól. Vagy várják hogy valami történjen??

Lassan történi fog mert az esõ miatt ismét járhatatlanok lesznek az utcák és mélyebbek a kátyúk.

Vagy minden rendben van és fejlõdik a falu mint máshol??Nevetés

Beküldte: Kati (2010-04-23 15:16:58)

Naná, hogy nincs senkinek véleménye! Hisz itt valami rendkívül jó dolog történt! Nem halt meg senki, nem kell firtatni a magánéletet sem, nem akadt el semmi, nincs szó felelõtlenekrõl...így hát nem is érdekes, ugye?

Hír egyáltalán már, ami pozitív? Úgy látom, nem. Elkeserítõ a hozzáállás!

Szuper dolgok vannak Csökmõn. Rendezvények érik egymást, és sok kezdeményezés nagyon jó. Már csak egy kis önzetlenség, együttmûködés kellene.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!