2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sólyom május 14-re hívja össze a parlamentetForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-27 08:42:39
Május 14-re hívta össze az országgyûlés alakuló ülését a köztársasági elnök. A köztársasági elnök már a választás éjszakáján jelezte: a lehetõ legkorábbi idõpontot választja majd.

A Fidesz ma bejelentette: törvényben szabályozná a kormányátadás körülményeit. A kabinet azt mondta: az eddigi legprecízebb átadásra készül.

„A lehetõ legrövidebb idõn belül kitûzöm az országgyûlés alakuló ülését.” – mondta Sólyom László, tegnap éjjel.

Nem kellett sokat várni. A köztársasági elnök ma délelõtt már döntött is: május 14-re tûzte ki az országgyûlés alakuló ülését.

Ehhez azonban az kell, hogy minél elõbb megszülessen a választás végeredménye, ehhez el kell bírálni az esetleges jogorvoslati kérelmeket.

„A választás jogerõs lezárására 12 napos terminus van” – mondta Tóth Zoltán.

Az országgyûlés alakuló ülésén egyszerû parlamenti többséggel választhatják meg a miniszterelnököt, az államfõ annak ad kormányalakítási megbízást, aki ezt a többséget biztosítani tudja. A felhatalmazást eddig mindig a választásokon gyõztes párt listavezetõje kapta meg. A tapasztalatok szerint az alakuló ülés utáni egy hónapon belül feláll az új kormány, addig a hivatalban lévõ kabinet ügyvezetõ kormányként dolgozik.

A Fidesz frakcióvezetõje, Navracsics Tibor Bajnai Gordonnak írt levelében bejelentette: törvényben rögzítené a kormány átadás feltételeit. Az írja: " indokolt rögzíteni, hogy az új és a leköszönõ miniszterelnök, valamint az egyes miniszterek és szervezeti vezetõk milyen formában, tartalommal és nyilatkozatok mellett adják át tisztségüket, mutatják be tevékenységüket."

A kormány felkészült, és összerakta az iratokat.

„ Nyitott kaput dönget a Fidesz, mert a kormányzat is a teljes körû átadást tartja fontosnak” – mondta Szollár Domokos, kormányszóvivõ.

Szollár Domokos azt mondta: minden segítséget megadnak ahhoz, hogy az új kormány minél hamarabb átvehesse az ország irányítását, és ezért keddre egyeztetést kezdeményeztek a Fidesszel, de a párt ezen nem vesz részt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!