2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szeretnék az állampolgárságot a határontúliakForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-27 09:52:48
Szorosabb kapcsolatra készülnek az új magyar kormánnyal a határon túli magyarok. A kettõs állampolgárság megadását is egyaránt fontosnak tartják, de amíg a Vajdaságban szívesen vennék, ...

hogy ez az elsõ döntések közt szerepeljen, addig a Felvidéken a közelgõ választások miatt késõbbre halasztanák a döntést. A pozsonyi külügyminisztérium szóvivõje azt mondta az RTL Híradónak: egyeztetést és párbeszédet szeretnének a kérdésrõl.

Gyõzelmet ünneplõ Fidesz-szimpatizánsok voltak vasárnap este a Vörösmarty téren. A leendõ miniszterelnököt tapsvihar fogadta.

Orbán Viktor minden magyarhoz szólt vasárnap este. Ígérete szerint pedig a határon túl élõk is magyar állampolgárságot kaphatnak. Részletekkel azonban még nem szolgált. A szlovák külügyminisztérium szóvivõje az RTL Híradónak azt mondta: errõl tárgyalnia kell majd Pozsonynak és Budapestnek.

„Megfelelõ párbeszédet és egyeztetést szeretnénk a kérdésrõl. Hiszen olyan törvényrõl van szó, amely szlovák állampolgárokat is érinthet”- fogalmazott Peter Stano szóvivõ.

A vajdasági magyarok abban reménykednek, hogy az új kormány gyorsan dönt a kettõs állampolgárságról.

„Fontosnak tartanám, ha az elsõ törvények egyike pont annak az állampolgársági törvény módosítása lenne, ami lehetõvé tenné a kettõs állampolgárságot, akik óhajtják” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A szlovákiai magyarok viszont várnának ezzel.

„Úgy gondoljuk, hogy ezt nem biztos, hogy az elsõ csomagban kell megtenni. Talán helyes lenne a feszült és érzékeny szlovák-magyar viszony okán is pici kifutási idõt adni a szlovák politikának” – mondta Csáky Pál, az MKP elnöke.

Szlovákiában ugyanis júniusban választanak. Romániában is örülnének a magyar állampolgárságnak, és szerintük Bukarest sem tiltakozna ellene. Románia ugyanis a moldáviai románoknak kedvezményesen ad állampolgárságot.

„Úgy ítélem meg, hogy nem lesz ekörül különösebb feszültség. Román ultranacionalisták fölvetik a kérdést. Elképzelhetõ, hogy egyikük, másikuk tiltakozik ellene. De ha a moldovai analógiát vesszük, nem is igazán lehet érve Romániának” – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

A határon túli magyarok szorosabb együttmûködésre számítanak az új kormánnyal. Remélik, hogy a jövõben minden esetben kikérik az õ véleményüket is, amikor a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal Magyarország szomszédaival.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!