2020. április 9. Csütörtök, Erhard.
 
Miniszterelnökség: Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosultForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-25 19:37:33
Címkék: Bihari hírek
Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – közölte szerdán a Miniszterelnökség.

Az elmúlt napokban néhány településen, például a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását a polgármesterek.

A közlemény a katasztrófavédelmi törvényre hívja fel a figyelmet, ami szerint veszélyhelyzetben a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket.

A hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult – szögezték le.

A jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény. Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el – írják.

A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia.

A kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és ha a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket – írták.

A közleményben megnyugtatták a lakosságot, hogy a magyar kormány az operatív törzs javaslatai alapján kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!