2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Állatgyilkos öntözõcsatornaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-28 15:38:15
Csaknem ötven vad - õzek, nyulak, rókák, borzok - fulladtak bele a Szentes határában húzódó felújított öntözõcsatornába. Az állatok vesztét az okozta, hogy belementek az árokba, hogy igyanak, ...

de a csatorna falát szigetelõ vastag fólián már nem tudtak visszamászni, így megfulladtak. A vadásztársaság és a vízmû közös megoldáson dolgoznak, mert attól tartanak, ha beköszönt az aszályos nyár, sokkal több állat pusztulhat majd így el.

Egy õzgida a testvérével és anyjával együtt valószínûleg inni akart a csatorna vizébõl, de nem tudtak kimászni belõle és megfulladtak. A két kis állat pusztult el, anyjukat még meg tudták menteni a vadászok.

„Teljesen ki volt merülve mire kijött kollégám, és ketten ki bírtuk venni. Ide bebújt a híd alá és itt fogtuk meg” - mondta Pongó Gyula, a Szentesi Újbarázda Vadásztársaság fõvadásza.

Egy-két héttel ezelõtt még nagyobb volt a víz a csatornában, akkor pusztult el egy borz is. A dögöket rendszeresen kiszedik a vízbõl a vadászok. Eddig csaknem ötven állat pusztult el.

„Õz, mezei nyúl, róka, borz, molnárgörény, menyét, sündisznó, lehet, hogy volt más is, de ezeket találtuk meg” – mondta Pongó Gyula.

Az állatok vesztét egy fekete fólia okozza, ami még az emberekre is veszélyes lehet.

„Mentem be az állatért, úgy megcsúsztam, hogy a kollégám húzott ki kötéllel” - mondta Ugrai Bálint, a Szente és Környéke Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

Az öntözõcsatorna belsejét azért vonták be vele, hogy ne szivárogjon el belõle a víz és így aszálykor is lehessen locsolni a termõföldeket.

„Ez a korszerûbb fólia már nem szakad ki, nem nyúlik, az állatok nem tudnak rajta megkapaszkodni, így sajnos amelyik állat belemegy és nem tud a betonos részen kijönni, az ott is marad” – mondta Ugrai Bálint.

A vízmû és a vadásztársaság most traktorgumiból akar átjárókat és feljárókat építeni, amin az állatok fel tudnak majd kapaszkodni. Ezt azonban még a nyár elõtt meg kell csinálni, mert melegben a vadak tömegével pusztulhatnak el, ha ide járnak majd inni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!