2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A Fidesz a koronavírusra hivatkozva összefogásra szólította fel az ellenzéketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-31 08:55:59
Címkék: Bihari hírek
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az ellenzéket, hogy a koronavírus-járvány leküzdésének ügyében fogjanak össze a kormánypártokkal – írja az MIT.

A két fideszes politikus hétfőn, a koronavírus-törvény szavazása előtt tartott sajtótájékoztatót. Ezen Kocsis azt mondta: az ellenzék mondvacsinált okokra hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem támogatja a jogszabályt. A Fidesz frakcióvezetője szerint most a legszélesebb körű összefogásra lenne szükség, hogy az emberek a politikai pártok között egységet érezzenek.

KAPCSOLÓDÓ
Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről

Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről

Orbán Viktor történelmi felhatalmazást kapott a veszélyhelyzettel, miközben csapdahelyzetbe került az ellenzék. Minden, amit a koronavírus elleni rendkívüli törvényről tudni érdemes.

Kocsis a korábban elhangzott ellenzéki kifogásokra reagálva azt mondta, hogy digitális parlamenti szavazásra az uniós tagállamok túlnyomó részében nincsen lehetőség. Ennek bevezetéséhez az alaptörvényt, a házszabályt és az országgyűlési törvényt is módosítani kellene, ami legalább egy hónap lenne. Még több időt venne el a rendszer kiépítése, és még akkor sem biztos, hogy ellenőrizni lehetne, hogy ki ad le egy szavazatot, miközben fennáll a kibertámadás veszélye is – magyarázta Kocsis Máté.

MOST NINCS IDEJE PÁRTPOLITIKAI VITÁKNAK VAGY A MINISZTERELNÖKKEL SZEMBENI SZEMÉLYESKEDÉSNEK,

hangsúlyozta Kocsis, és arra kérte az ellenzéket, tegyék félre „azt a mantrát”, ami kizárólag arra irányul, hogy gyalázzák a kormányfőt, a kormányt vagy a kormánypárti politikusokat, mert most közös fellépésre van szükség.

Gulyás Gergely azt mondta: könnyebb lenne a védekezés, ha az ellenzék is támogatná a jogszabályok elfogadását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánypártok várhatóan tudják biztosítani a kétharmados többséget, de jó lenne, ha a járványhelyzetben az ellenzék is megmutatná az összefogásra való készségét.

D NOE20200330015

A védekezéshez szükséges források korlát nélkül állnak rendelkezésre, mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a külföldi beszerzésre biztosított forrásoknak sincs felső korlátja.

GULYÁS SZERINT SZOMBAT REGGEL ÓTA AZ EMBEREK TÖBBSÉGE BETARTJA A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS SZABÁLYAIT, EZÉRT KÖSZÖNETET IS MONDOTT.

A veszélyhelyzetre, a rendkívüli jogrendre addig van szükség a miniszter szerint, amíg a járványveszély fennáll, de ennél egy nappal sem tovább.

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, hogy a rendkívüli jogrend nem ad lehetőséget az országgyűlési választás elhalasztására. A mostani indítvány szerinte egy kormányzati hatáskört az Országgyűlés kezébe ad, ugyanis a parlament állapíthatja meg a veszélyhelyzet végét.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a jelenlegi eljárásrendet jónak tartja, és hogy az elmúlt héten a korábbihoz képest már tömeges tesztelés indult meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!