2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Többen keresik az eltûnt magyar hegymászótForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-29 09:10:42
Továbbra sem találják a Himaláján eltûnt magyar hegymászót. Várkonyi Lászlót öt serpa, vagyis tibeti segítõ és egy kínai hegymászó csapat keresi már több mint két napja.

A világ legmagasabb csúcsának számító Mount Everestre tartottak Klein Dáviddal, amikor jégomlásba kerültek. Klein Dávid kisebb sérülésekkel megúszta, de társát egy szemtanú szerint elsodorta a lavina. A hegymászó barátok szerint nem valószínû, hogy túlélte a balesetet.

Elvesztettem egy barátot - ezt írta angolul internetes blogjában szerdán Seregi Tamás, a Mount Everest expedíció harmadik tagja. Szerinte túl sok idõ telt el a baleset óta, hogy élve megtalálják Várkonyi Lászlót. Nemcsak õ feltételezi a legrosszabbat.

"Szemtanúk szerint ráomlott a jégtorony, gyakorlatilag maga alá temette egy jégomlás" – mondta Erõss Zsolt hegymászó.

Erõss Zsolt több expedícióban vett részt Várkonyi Lászlóval együtt. Õ az elsõ magyar, aki oxigénpalackkal megmászta a Mount Everestet. Õ sem bizakodik.

"Két napig ott lenni valószínûleg valamilyen sérüléssel, ez itt mindenképp a határa az életnek".

A keresést szinte azonnal elkezdték, és továbbra is folytatják.

"A tibeti hegymászó szövetségtõl azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azóta, amikor csak erre lehetõség van, nappal, megfelelõ körülmények között, keresik Várkonyi Lászlót. Keresik azok a serpák, akik az expedícióban részt vettek, tehát a segítõik voltak, és egy a környéken tartózkodó kínai hegymászócsapat tagjai" – mondta Sárközy Péter, pekingi fõkonzul.

Klein Dáviddal egyelõre nem tudott kapcsolatba lépni a pekingi magyar konzul sem, de úgy tudja, a könnyebben megsérült hegymászó szerdán indul le a hegyrõl, a 6400 méteren lévõ táborból. Klein Dávid korábban már ötször, Várkonyi László pedig nyolcszor kísérelt meg feljutni a 8850 méteres hegycsúcsra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!