2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem muszáj, hogy a rengeteg kézmosás tönkretegye a bőrétForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-04 10:16:57
Címkék: Bihari hírek
Az elmúlt időszakban számos tanács és irányelv látott napvilágot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de aligha volt olyan, amit gyakrabban hallottunk volna annál, hogy

MOSSUK MEG RENDESEN A KEZÜNKET. SOKSZOR.

KAPCSOLÓDÓ
Mire jó a kézfertőtlenítő? És a kézmosás?

Mire jó a kézfertőtlenítő? És a kézmosás?

A hosszan tartó szappanos kézmosásnál még mindig nincs hatékonyabb módszer a kórokozók eltávolítására, de az alkoholos fertőtlenítők is hatékonyak. Elmondjuk, mit tesz a szappan és az alkohol a vírussal.

A vírust úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha otthon maradunk, és nullára csökkentjük az emberi interakcióink számát, könnyen előfordulhat azonban, hogy valamiért – például a bevásárlás miatt – mégis ki kell mennünk a lakásból. Ebben az esetben a megfelelő távolságtartás mellett rendkívül fontos a kezünk tisztán tartása, amit mostanában sokan különféle kézfertőtlenítőkkel próbálnak megtenni. Ezek működnek is, főleg az alkoholtartalmúak, de csak a hosszan tartó – vagyis legalább 20 másodperces – szappanos kézmosás kiegészítőjeként, annál ugyanis még mindig nincs hatékonyabb módszer a kórokozók eltávolítására.

A folyamatos kézfertőtlenítés rendkívül fontos a járvány megfékezésében, de hamar a kézbőr kiszáradásához, kirepedezéséhez vezet. Ez amellett, hogy kellemetlen, veszélyes is lehet, a károsodott bőrréteg ugyanis már nem véd olyan hatékonyan a különböző fertőzések ellen. Mit tehetünk a bőrünkért a koronavírus idején,  mit kenjünk rá, hogy megóvjuk?

Mit csinál a kézmosás a bőrrel?

A szappan szárítja a bőrt azáltal, hogy megbontja a sejtmembránt. Ezt a kiszáradásérzést valójában lipid- és vízvesztés okozza, de nem a víz az elsődleges, hanem az, hogy ezek a felületaktív anyagok, amik a szappanban vannak, meg az alkohol, a lipideket, zsírokat oldják.

– mondta dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, amikor a kéz kiszáradásáról kérdeztük. Dr. Tóth Éva, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa pedig arról beszélt, hogy most, amikor  a szokottnál jóval gyakrabban mosunk kezet, a lipidréteg kevésbé tudja betölteni a funkcióját.

A bőrszárazság eleve nem jó érzés, a miatta kialakuló hámlás, viszketés, bőrpír önmagában is elég kellemetlen tud lenni, de ennél is fontosabb, hogy a bőrünk integritását is megbontja. Emiatt csökken a bőr védekező képessége, sokkal sérülékenyebbé válik, és ki is repedhet. A repedéseken keresztül aztán könnyebben juthatnak át rajta különféle allergiát okozó anyagok, vagy esetleg kórokozók, amelyek a bőr mélyebb rétegeiben akár fertőzést is okozhatnak.

Ez utóbbi miatt ugyanakkor nem feltétlenül kell aggódni. Csupor kérdésünkre elmondta, hogy ilyesmi legfeljebb akkor következhet be, ha a kiszáradt bőr annyira megsérül, hogy már vérzik.

Mit lehet tenni ezzel?

Csupor szerint nagy titkok nincsenek, ebben a helyzetben leginkább az segít, ha valamilyen hidratáló krémmel kenjük rendszeresen a kezünket. Az is fontos, hogy kézmosás után rendesen megtöröljük a kezünket, mert ha vizes kézzel megyünk ki a szabadba, és a szél fújja szárazra a kezünket, akkor sokkal nagyobb eséllyel fog kiszáradni a bőr. Csupor úgy véli, az tulajdonképpen mindegy, hogy milyen eszközzel szárítjuk meg a kezünket, Tóth doktornő viszont azt megjegyezte, hogy arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne dörzsöljük durván a kezünket, inkább itassuk fel a vizet.

Dr. Susan Mayou, a londoni Cadogan Clinic szakértője szerint a leginkább higiénikus megoldás az, ha papírtörlőt használunk, de Tóth doktornő elmondása alapján a kézszárítók használatát is érdemes megfontolni. Ebben az esetben ugyanakkor fontos, hogy rendesen megszárítsuk a kezünket, és ne a sokak által közkedvelt nadrágba, vagy pólóba törlős módszert alkalmazzuk, a ruháinkról ugyanis rövid úton visszakerülhetnek a kórokozók a kezünkre.

A kézkrémekkel kapcsolatban Csupor elmondta, hogy magára a kiszáradásra nem a gyógynövények jók, hanem a különféle hidratáló krémek. Ezeket szándékosan úgy állítják össze, hogy a száraz bőrt képesek legyenek újrahidratálni, a magasabb zsírtartalmuk miatt pedig a lipidréteg helyreállítását is szolgálják.

HA A KISZÁRADT BŐR KI IS PIROSODIK A KÉZFEJEN, AKKOR KAMILLÁS, VAGY KÖRÖMVIRÁGOS KRÉMMEL LEHET A GYULLADÁST CSÖKKENTENI, DE  HIDRATÁLÁSRA EZEK ÖNMAGUKBAN NEM ALKALMASAK.

A szakértő emellett beszélt a zsírosabb kenőcsökről is, amik elsősorban a megelőzést szolgálják – ha ilyesmivel bekenjük a kezünket, mielőtt kimennénk a szabadba, kisebb eséllyel fog kiszáradni odakint a kezünk.

Ha a mostanihoz hasonló szeles, hűvös idő van, akár egy pár kesztyűt is érdemes felvenni, ugyanis lehet, hogy nem érezzük, hogy hideg van, de a 10-15 fokos hőmérsékletben könnyen kiszárad a bőr. A járványügyi helyzetben ajánlott, így egyre népszerűbbé váló gumikesztyűkkel ugyanakkor érdemes vigyázni: a londoni The Harley Street Dermatology Clinic bőrgyógyász szaktanácsadója, dr. Adam Friedmann szerint ha huzamosabb ideig hordja őket az ember és beleizzad a keze, az csak ront a helyzeten, mert így fellazul a hámréteg, és sérülékenyebbé válhat a bőr.

Mit és hogyan használjak a kiszáradás ellen?

A rendszeres kézbőrápolás fontosságát dr. Tóth Éva is kiemelte, de szerinte legalább ugyanilyen fontos az is, hogy a megfelelő mosakodószert, folyékony szappant alkalmazzuk. Mint mondta, nagyon gyakori az érzékenység az illatanyagokra és a tartósítószerekre is, ezért

ÉRDEMES TARTÓSÍTÓSZERBEN SZEGÉNYEBB, ILLETVE ILLATANYAGMENTES TISZTÁLKODÓSZERT HASZNÁLNI.

A krémek tekintetében Tóth doktornő szerint attól függően kell válogatni, hogy milyen mértékű a bőrszárazság. Van általános bőrápoló, ami inkább hidratáló típusú, de azoknál, akik nagyon sokat mosnak kezet – például az egészségügyi dolgozók, de ebben a helyzetben ez már tulajdonképpen mindenkire érvényes –, előtérbe kerülhetnek az ureát tartalmazó krémek. Az ureát mesterséges módon állítják elő, de természetes, szerves alkotórészként jelen van a külső felhámban is, ahova verejtékezés útján kerül. Az ilyen krémek nemcsak segítik a bőr hidratáltságát, abban is közreműködnek, hogy a víz a bőr rétegeiben jobban megmaradjon.

Az ureás krémek különböző koncentrációban kaphatók, ezért a döntésben érdemes a drogériában az eladók, illetve a gyógyszertárakban a gyógyszerészek segítségét kérni. A kevésbé száraz bőrnél a kisebb koncentrációjú, 5 százalékos krémek is segíthetnek, erősen kiszáradt, ápolásra szoruló bőrnél a 10, 20 vagy akár 30 százalékos ureás kézápoló balzsamokat, illetve a zsírosabb típusú krémeket érdemes bevetni. Az elmúlt időszakban több cikkben felmerült a shea vaj, illetve az aloe vera is, mint hatékony összetevők, kérdésünkre bőrgyógyász szakértőnk megerősítette, hogy ezek szintén működhetnek.

NAK 8790
Fotó: Nagy Attila Károly

Dr. Tóth Éva azt tanácsolja, hogy a vízbázisú krémeket a nappali időszakban használjuk, míg a zsírosabb krémeket inkább éjszakára javasolja. Mint mondta,

  • érdemes naponta többször bekenni a bőrünket kézmosás és kéztörlés után – jellemzően inkább a kézhátat, ugyanis a tenyér eleve ellenállóbb a kiszáradással szemben,
  • este pedig, amikor lefekszünk, bátran kenjük be intenzívebben a kezünk mindkét felét egy zsírosabb típusú krémmel.

Mint mondta, ez természetesen nemcsak a kézre vonatkozik. Ősztől tavaszig alapesetben is megszaporodnak az ekcémák, fokozódik a bőrszárazság, lecsökken a bőr faggyútermelése, tehát mindenképpen intenzívebb bőrápolási szokásokat kell felvennünk. A különféle alternatív, házibarkács bőrápolási módszerekkel kapcsolatban a szakértő elég egyértelműen fogalmazott: ahogy az élelmiszert, úgy a bőrápoló szereket is direkt erre specializált helyeken szerezzük be, hiszen a testünk természetes táplálása ugyanúgy vonatkozik a bőrünkre is.

Ezek elérhető készítmények úgy a boltokban, mint a gyógyszertárakban, utóbbi esetben ráadásul recept nélkül is nagyon sok jó minőségű bőrápolószert, kézápolószert, testápolót lehet kapni, illetve olyan tusfürdőket, amik kevésbé irritáló hatásúak. A gyógyszertárak túlterheltségének csökkenésével a gyógyszerészek is tudnak segíteni, vegyük ezt bátran igénybe – fejtette ki a szakértő.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!