2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A gyermekek tünetei enyhébbek, de náluk több a társult fertőzésForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-04 10:40:48
Címkék: Bihari hírek
A vuhani Huazsong egyetem (Huazhong University of Science and Technology) kutatói összehasonlították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta tüdőgyulladásos betegség (Covid-19) gyanújával kórházba került gyermekek és felnőttek eseteit, hogy megnézzék, miben különbözik a két korosztály esetében a betegség lefolyása. Hszia Vei és munkatársai a Pediatric Pulmonolgy-ban jelentették meg tanulmányukat.

A kínai kutatók a Vuhanban Covid-19 fertőzéssel kórházba került gyermekek klinikai, laboratóriumi és mellkas CT adatainak feldolgozása alapján azt állapították meg, hogy a Covid-19 betegség gyermekekben jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban, írja az Orvostovábbképző Szemle a friss kutatásokra hivatkozva.

A tanulmány húsz köhögéssel, lázzal kórházba felvett gyermek adatait elemezte, és ezek alapján az derült ki, hogy

  • a gyermekeknél 40 százalékban kísérő fertőzést is ki lehetett mutatni,
  • a fertőzött gyermekek klinikai tünetei megegyeztek a felnőtt betegeknél tapasztaltakkal, de általában enyhébbek voltak,
  • a húsz gyermek közül hétnél már a fertőzés előtt fennállt valamilyen más, szerzett betegség is, ami arra utal, hogy az ilyen gyermekek a többinél könnyebben fertőződnek meg,
  • a gyermekek 80 százalékánál magas volt a bakteriális fertőzést jelző procalcitonin (PCT) szint, ami a felnőtteknél nem volt jellemző – a Covid-19-ben megbetegedett gyerekek számára tehát a rutin antibakteriális kezelés bevezetése indokoltnak látszik.

A Covid-19 járvány elején ritkák voltak a gyermekklinikai esetek, emlékeztet az OTSZ Online. "A gyermekek rendszerint inkább a felső légúti fertőzésekre érzékenyek a még fejlődőben lévő immunrendszer miatt, de az most sem tiszta, hogy gyermekeknél miért tolódott a fertőzés későbbre" – írja az orvosi szaklap, hozzátéve: az is problematikus, hogy a "garat-tampon nukleinsav-próba kevésbé mutatta ki a vírust a többi, a gyermekeknél gyakori egyéb légúti fertőző kórokozóhoz képest".

(Borítókép: Lintao Zhang/Getty Images Hungary)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!