2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem kérnek a segítségbõl a görögökForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-29 10:00:44
Csõd szélén Görögország. A közalkalmazottak mégsem kérnek az Unió és a Nemzetközi valutaalap segítségébõl. Azt mondják: nem akarnak további megszorító intézkedéseket.

Emiatt sokadszor tüntettek. Berlinben válságtanácskozás kezdõdött, amelynek végén közölték: a görög segélycsomag elérheti a 120 milliárd eurót is.

Közalkalmazottak tüntetnek Athénban – volt, aki lánccal a kezén érkezett a keddi demonstrációra. Szerinte ugyanis így köti gúzsba az országot az, ha elfogadja az Unió és a nemzetközi valutaalap 45 milliárd eurós segélycsomagját.

A demonstrálók nem akarnak nemzetközi segítséget. Szerintük ugyanis további megszorítások várnak rájuk - amirõl hallani sem akarnak.

Ez banki alkalmazott azt mondta: bármilyen segítséget is adott eddig a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF, a feltételek miatt recesszióba süllyedtek az országok, és megugrott a munkanélküliség.

Görögország óriási hiányt, az eurozónában megengedett több mint négyszeresét halmozta fel. Ám ezt sokáig titkolta. A deficit finanszírozására most csak magas kamat mellett jut hitelhez Athén, ezért fordult az Unióhoz és az IMF-hez. Aminek ára van: kiadásokat kell csökkenteni. Ez ellen tiltakoznak hónapok óta a görögök. Az egyre mélyülõ válság miatt pedig nem csak az európai, hanem a világ tõzsdéi is estek napközben.

Eközben Berlinben válságtanácskozás kezdõdött, ahol ott volt az IMF vezérigazgatója, az Európai Központi Bank és Angela Merkel német kancellár is. Az ülésen megállapodtak: Athénnak csaknem 120 milliárd eurót folyósítanak, amelyhez három év alatt jutnak majd hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!