2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A vártnál jóval erősebben csökkent a foglalkoztatottság az USA-banForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-05 16:20:14
Címkék: Bihari hírek
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének, miután sorra állították le tevékenységüket a vállalatok és gyárak.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 701 ezerrel esett vissza. Elemzők százezres csökkenésre számítottak a februárban mért 275 ezres növekedés után.

A munkanélküliségi ráta 50 éves mélypontról, 3,5 százalékról 4,4 százalékra ugrott márciusban, ami 2017 augusztusa óta a legrosszabb érték. Az előző hónaphoz képest ilyen irdatlan méretű, 0,9 százalékpontos emelkedést 1975 januárja óta nem tapasztaltak. Elemzők 3,8 százalékos értéket vártak márciusra.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 0,7 százalékponttal, 62,7 százalékra süllyedt a januárban és februárban mért 63,4 százalékról.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal - 11 centtel 28,62 dollárra - nőttek, meghaladva a 0,3 százalékos elemzői várakozásokat. Februárban 0,3 százalékos volt az emelkedés havi összevetésű üteme.

Éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedtek az órabérek márciusban. Elemzők a februárival megegyező értéket, 3,0 százalékot vártak. Az átlagos heti munkaidő 34,5 órára emelkedett a februári 34,4 óráról.

A minisztérium figyelmeztetett arra, hogy a jelentés a március 12-én rendelkezésre álló adatok alapján készült, így nem tükrözi teljes mélységében a foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi helyzetet. A járvány március második felétől gyorsult igazán drasztikusan, ekkor kezdődtek a tömeges leállások és elbocsátások is.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett heti munkanélküliségi jelentése szerint március utolsó hetében soha nem látott szintre, 6,6 millió fölé nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, ami duplája az előző héten mért mintegy 3,3 milliónak. A március 14-ével zárult héten még csak 282 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül 129. hónapja tartott a növekedés fázisa februárban, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. Ennek a járvány egy csapásra véget vetett, és minden elemző szerint recesszióba került az amerikai gazdaság.

(MTI)

(Borítókép: egy egészségügyi központot fertőtlenítenek Kirklandben Fotó: Lindsey Wasson/REUTERS)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!