2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Zsarolóvírussal támadják az egészségügyi intézményeketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-06 08:38:02
Címkék: Bihari hírek
Kiberbűnözők zsarolóvírusokkal célozzák a koronavírus elleni harc szempontjából kritikus egészségügyi intézményeket – figyelmeztet az Interpol. A Forbes szerdán számolt be egy londoni kutatócégről, akik nem sokkal egy vakcina tesztelése előtt álltak, mikor egy vírus több ezer számítógépüket lezárta.

A bűnözők magas váltságdíjat követeltek, de nem csak a számítógépeket ejtették túszul: azzal fenyegetőztek, hogy ha a Hammersmith Medicines Research nem fizet, akkor a páciensek egészségügyi adatait is közzé teszik.

A vállalat nem fizetett, a saját informatikai részlegük (a rendőrség segítségével) visszaverte a támadást, és megerősítették a védelmüket. Több másik intézmény is hasonló helyzetben találta magát.

Az Interpol kész segíteni minden tagállamának, hiszen például ha egy kórházat tesz működésképtelenné egy ilyen vírus azzal nem csak anyagi kárt okoznak a hackerek, hanem emberek életét is veszélyeztetik. Folyamatosan gyűjtik a gyanús domaineket, és segítik az érintett tagok hatóságait a támadások visszaverésében.

05 CYBERCRIME Generic 01 ORIG
Fotó: INTERPOL

A jelenleg legnépszerűbb vírus egy emaillel terjed, ami úgy néz ki, mintha egy kormányügynökségtől érkezne, és fontos információt tartalmazna a vírusról. Az emailben van egy link vagy egy csatolt fájl, amire kattintva a fogadó áldozattá válik.

Az Interpol hat dolgot ajánl a veszélyeztetett intézményeknek:

  • Csak olyan emaileket nyissanak meg, vagy olyan fájlokat töltsenek le, ami megbízható forrásból származik;
  • Ne kattintsanak a linkre vagy csatolmányra olyan emailben, amire nem számítottak, vagy aminek nem ismerik a feladóját;
  • Erősítsék meg a levelezőrendszerük védelmét, hogy az kiszűrje a kártékony spam-üzeneteket;
  • Készítsenek biztonsági mentéseket, amiket a felhőben, vagy külső meghajtón tároljanak;
  • Használják a legfrissebb vírusirtókat a számítógépeiken és telefonjaikon, és győződjenek meg róla, hogy a vírusirtó folyamatosan fut;
  • Mindenhez egyedi és erős jelszót használjanak, amiket rendszeresen változtatnak.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!