2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Az idén diplomázóknak sem kell nyelvvizsgaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-08 09:26:03
Címkék: Bihari hírek
75 ezer egyetemi hallgató nyelvvizsga nélkül kapja meg a diplomáját – jelentette be ma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A most bevezetett könnyítés a most diplomát szerzőkre is vonatkozik, közölte az Indexszel Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke.

A miniszteri bejelentés elsősorban azokra vonatkozik, akik már korábban megszerezték az abszolutóriumot és záróvizsgáztak, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át diplomájukat. Ilyen helyzetben van a felsőoktatásban korábban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka. Miattuk indították el a nyelvtanulást segítő diplomamentő programokat.

A HÖOK sajtófőnöke azt mondta: külön rákérdeztek arra az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy ez az intézkedés a most diplomát szerzőkre is vonatkozik-e, és a minisztérium illetékesei igennel válaszoltak.

A hazai koronavírus-járványban az egyik első korlátozó intézkedés az volt, hogy a hallgatóknak megtiltották az egyetemek látogatását. Azóta a nyelviskolák nagy része is leállította képzéseit, így akik a végzősök közül most akartak nyelvvizsgát tenni, nehéz helyzetbe kerültek. A diplomájukat ezért idén nyelvvizsga nélkül is kiadják a most záróvizsgázó hallgatóknak.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter ma azt is bejelentette, hogy az egyetemi hallgatók, akik közül most sokan elesnek a pályakezdéstől, egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású 0 százalékos hitelt vehetnek igénybe.

(Borítókép: Egy végzett hallgató átveszi diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén 2018. június 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!