2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Menekülés helyett süllyedés, ködösítés, képmutatás és rosszul kezelt gazdasági válságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-08 09:48:28
Címkék: Bihari hírek
Az ellenzéki pártok képviselői is reagáltak Orbán Viktor bejelentésére. A kormányfő a már pénteken bejelentett gazdaságvédelmi akcoióterv további részleteit ismertette.

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a következőképpen reagált:

„A kormányfő által bejelentett mai gazdasági csomag mentőöv helyett fullasztó hullámokat kínál. Menekülés helyett süllyedést. Legyen világos: a befagyott gazdaságban pótlólagos keresletet kell teremteni és újra kell szervezni a vállalati szférát.

Nem kezeli a munka nélkül maradt növekvő tömegek gondját, az elbocsátással fenyegetett százezrek reménytelenségét, a gyerekekkel otthon maradt szülők nyavalyáit, a kisvállalkozók félelmeit. A nyugdíjasok idén, amikor a leginkább kellene a segítség, egy fityinget sem kapnak. (...) A kormányfő szociális, gazdasági válságnak engedett ma utat. Az Isten legyen hozzánk kegyes!"

Momentum

Momentum Mozgalom közleménye szerint 100 ezer forintos minimumjövedelemre lenne szükség. Azt írják:

"Ködösítés, képmutatás és rosszul kezelt gazdasági válság - Továbbra sem segít a kormány a bajba jutott embereken! Orbán Viktor ma egy hónapnyi késlekedés után úgy állt az ország elé, hogy nem mondta meg, mit vállal át a kormány - csak azt, hogy valamennyit."

A Momentum közleménye szerint a kormány részéről a következő lépésekre lenne szükség:

  • Emelje legalább hat hónapra az álláskeresési járadék időtartamát!
  • Biztosítson egy 100 ezer forintos minimumjövedelmet minden felnőtt számára legalább 3 hónapon át!
  • Emelje azonnal kétszeresére a családi pótlékot a gyermekéhezés megakadályozására!

“Orbán csomagja megszorításokra épít - elvesz pénzt az önkormányzatoktól és vállalkozóktól, miközben megmaradnak olyan felesleges kiadások, mint az 500 milliárdos belgrádi pusztavasút, az atlétikai világbajnokság, és persze az Orbán-cégek is őrzik százmilliárdos nyereségüket. Áldozatokat vár el az emberektől, miközben a valóban bajba jutottaknak nem nyújt igazi segítséget. “ - nyilatkozta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Jobbik

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a kormányfő elkésett a gazdaságvédelmi bejelentéssel, "Magyarország miniszterelnöke az elmúlt hetekben nem a gazdaságot akarta stabilizálni, hanem sokkal inkább a saját hatalmát. (...) Csak közben Orbán Viktor egy hónap alatt elveszített 30 ezer munkahelyet. (...) Közben a forint zuhanórepülésbe kezdett. A magyarok pénze még soha nem ért olyan keveset, mint most. Köszönhetően annak, hogy bár a miniszterelnök urat lehet, hogy megnyugtatja a korlátlan hatalom ténye, a piacokat nagyon nem.

A Jobbik 80 százalékos átvállalást javasolt, azt viszont nem tudtuk meg mind a mai napig, hogy miniszterelnök úr hány százalékban gondolkodik. Ez azért nagyon súlyos, mert a halogatás munkahelyekbe kerül. A tétlenkedésnek az ára az, hogy áprilisban minden egyes nappal 4 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma" - mondta Jakab.

LMP

A kormány trükközik, ráadásul komoly problémákkal nem számol - erről beszélt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

„A kormány gyakorlatilag lemondott a munkanélküliek megsegítéséről. Tömeges elbocsátások vannak, emberek ezrei veszítik el a munkahelyüket. A kérdés az, hogy mi lesz a jövedelem nélkül maradt emberekkel. Sokan fizetés nélküli szabadságra mennek, gyakran nem önkéntes elhatározásból. Ők a következő időszakban a TB-t sem tudják megkapni.

Most az a feladat, hogy egy válságoknak sokkal ellenállóbb, új gazdasági szerkezetet hozzunk létre. Egy olyan fenntartható termelési és fogyasztási szerkezetet, amely az anyag és energiafelhasználás, valamit a hulladéktermelés minimalizálásának az irányába mutat. Amely elsősorban a hazai erőforrásokra támaszkodik, és a hazai kis és középvállalkozásokat erősíti"

- részletezte Schmuck Erzsébet.

MSZP

„Adjanak több pénzt a nyugdíjasoknak, de ne jövő februárban, könyörgöm” – mondta az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, aki hangsúlyozta: „Több pénzt az önkormányzatoknak! Amit önök az önkormányzatokkal tesznek, az bűn! (..) Adjanak több pénzt, ne vegyenek el. De semmi pénzt a haveroknak! Semmi pénzt a rokonoknak!"

Szerinte az „egész múlt heti cirkusz” arra volt jó, hogy behozzanak most egy salátatörvényt, „amelyben eltitkolják a közpénz-fehasználást, és jövedelemhez, földekhez juttatják a háttér oligarcháikat, barátaikat”.

Párbeszéd

„Nagyon helyes, hogy a multikra kivetnek adót, de mi van az önök oligarcháikkal? Mi van Mészáros Lőrinccel? Mi van a tolvaj Tiborczal? Mi van az össezs többi haverjukkal, akik az elmúlt tíz évben milliárdokat loptak el uniós pénzekből és közbeszerzésekből? Rájuk mikor vetnek ki bármilyen adót? Soha... Mert önök nem a magyar emberekkel foglalkoznak, hanem a saját haverjaik zsebeinek kitömésével." – mondta a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea.

Az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatását pedig arcpirítónak nevezte: „Az két havi bér, miközben 200 ezrekért dolgoznak havonta az ápolók úgy, hogy egyébként sem most, sem a következő hónapokban nem kapják meg a túlórapénzeket.”

Mi Hazánk

A Mi Hazánk megadóztatná a magyar oligarchákat és a digitális multicégeket is.

„A Mi Hazánk szerint Orbán Viktor bejelentése kevés a válság kezeléséhez: hatósági árakra van szükség az alapvető élelmiszerek esetében, a multik megadóztatása mellett a magyar oligarchák is ki kell vegyék részüket a teherviselésből, és a munkahelyek megőrzésére is többet kell fordítanunk. Elfeledkezik a kormány arról is, hogy a digitális multicégek továbbra sem járulnak hozzá semmivel a magyar költségvetéshez, az ő bevonásuk is indokolt lenne, hogy ne a magyar embereket terheljék a válság költségei"

- közölte Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!