2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Online zajlik az elsős beiratkozás a koronavírus miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-09 09:34:22
Címkék: Bihari hírek
Az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a Magyar Nemzetnek küldött egy tájékoztatót a hétfő óta zajló általános iskolai elsős beiratkozások szabályairól, a koronavírus-járvány miatti változásokról. A lap összefoglalójából kiderül, hogy
  • főszabályként online zajlik a beiratkozás a Kréta rendszerén.
  • Ha ez valakinek nem megoldható, lehetőség van személyes ügyintézésre is, betartva a járványügyi előírásokat. Ilyen megkeresésnél az intézmény tájékoztatja a szülőket, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk, hogyan és milyen formában tudják gyermekük beíratását megtenni.
  • A Kréta rendszerébe is fel lehet tölteni a tanulói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. Ezek a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, lakcím­igazolvány, tajkártya, illetve ha a szakértői bizottság már kijelölt a gyermeknek iskolát, akkor ez a papír. Kell továbbá nyilatkozat az életvitelszerű ottlakásról és nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról. A dokumentumok fizikai bemutatása, benyújtása elég lesz a tanév első napján.
  • A beiratkozás kétlépcsős, első körben a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, április 24-ig. Ezek jellemzően az alapítványi, magán- és egyházi iskolák, illetve a nem körzetes állami iskolák,  például a sportiskolák.
  • A második szakaszban, április 28. és május 15. között minden olyan tanuló automatikusan bekerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem nyert felvételt az első szakaszban, illetve aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába.
  • Ebben a második szakaszban a szülőknek meg kell erősíteniük gyermekük jelentkezését, ha a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretnék beíratni. Ugyancsak ebben a beiratkozási időszakban kell jelezni, ha valaki olyan iskolát választott, amelynek egyébként van körzete, de lakhelye szerint a gyerek nem oda tartozik.
  • A körzettel nem rendelkező iskolákban április 27-ig, a körzetes iskolákban május 21-ig hozzák meg a döntésüket az igazgatók. Az eredményről értesítik a családokat.

Az elsős beiratkozás 80-100 ezer családot érint.

A középiskolába jelentkező tanulókra a fenti határidők nem vonatkoznak, írja a Magyar Nemzet, nekik egyelőre várniuk kell a végleges szabályokra. Ők a felvételin már túl vannak, a beiratkozás náluk június második felében esedékes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!