2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Karácsony Gergely szerint azért nem tudta a főváros lezárni a Városligetet, mert az a kormányhoz kerültForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-11 11:00:18
Címkék: Bihari hírek
Miután csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a helyi önkormányzatok maguk dönthetnek arról - persze bizonyos keretek között, hogy milyen szigorításokat vezetnek be a hosszú hétvégére, a Fővárosi Önkormányzat elrendelte, hogy a járványveszély miatt péntektől hétfőig zárják le a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot. Hogy a Városliget miért nem szerepel a felsorolásban, annak az az oka, hogy ez egy olyan közpark, ami nem a Fővárosi Önkormányzat kezelésében áll - érvelt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Vannak, amelyek a kerületekhez tartoznak. Van, amely a kormányhoz. A Városliget pár éve az előző főpolgármester segítségével a kormányhoz került. Ebben az esetben tehát a kormány tehetne szigorításokat, amennyiben szükségesnek látják. Ha rajtunk múlt volna, akkor ma a Liget is üres lenne

- olvasható Karácsony Gergely Facebook-oldalán. Ezzel vélhetően a 2013-as Liget-törvényre utalt, ez ugyanis az addig a magyar állam, a Fővárosi Önkormányzat és a Zuglói Önkormányzat tulajdonában álló Városligetet ingyenesen, 99 évre az állam 100 százalékos tulajdonában álló Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe adta.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint azonban nem a kormánynál van a döntés joga, a Liget-törvény nem tartalmaz vészhelyzetre vonatkozó rendelkezést, az ő meglátása szerint Zugló önkormányzata rendelhet el szigorítást, és megkérték a kerület polgármesterét, Horváth Csabát, hogy egyeztessen Karácsony Gergellyel.

Horváth Csaba egy korábban kiadott közleménye szerint ők egyelőre nem terveznek további szigorításokat, persze ennek az a feltétele, hogy a kormányrendeletben meghatározott korlátozásokat mindenki betartsa, és egyúttal megkért mindenkit, hogy

A NÉGYNAPOS ÜNNEP ALATT NE MENJENEK SEM VÁROSLIGETBE, SEM MÁS PARKOKBA.

Pénteken délelőtt egyébként a vagyonkezelő, vagyis Városliget Zrt. egy felhívást adott ki, amelyben arra kértek mindenkit, hogy kerüljék a Ligetet.

Tekintettel arra, hogy a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható, ezért nyomatékosan kérjük Önöket, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, szabadidős célú gyaloglásra, valamint háziállatok sétáltatására.

- írják. Hozzátették, levélben arra kérték Budapest rendőr-főkapitányát és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy a húsvéti hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék, hogy az emberek betartják-e a kijárási korlátozásokat.

Illetve később kiadtak egy közleményt, amiben azt írják, hogy "a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet egyértelmű fogalmazása alapján erősebb korlátozásokat kizárólag települési önkormányzat, Budapesten a Fővárosi Önkormányzat vagy a kerületi önkormányzatok rendelhetnek el, és Városliget esetében Zugló önkormányzata jogosult rendeletet alkotni. Hozzátették, Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa megkereste Zugló polgármesterét, és felhívta a figyelmét arra, hogy lezárás érdekében a zuglói önkormányzat jogosult eljárni.

Illetve megjegyezték, ők minden elvárható intézkedést megtettek, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően minimálisra szorítsák a parkhasználatot, vagyis a veszélyhelyzet kihirdetését követően azonnal bezárta a Millennium Házát, valamennyi ligeti játszóteret, sportpályát, kültéri fitnesz eszközt, ivókutat és illemhelyet is lezártak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!