2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elfogyott a kalapgumi, és ez rossz hír járvány idejénForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-13 14:10:19
Címkék: Bihari hírek
Varrni szerettünk volna maszkokat, de nehézségbe ütköztünk: elfogyott a kalapgumi az országban. Gyakorlatilag sehol nincs, sarki rövidáruboltokat el lehet felejteni, és a webshopoknál sincs. Egy kis képzavarral élve azt is mondhatnánk: a kalapgumi lett az új kézfertőtlenítő

– írta egyik olvasónk. A kalapgumi, hengeres kalapgumi, gumizsinór, gumiszalag, illetve gumipertli néven is futó áru az elmúlt években nem volt slágertermék, az utóbbi néhány hétben viszont rendkívül fontossá vált. A járvány miatt ugyanis nagyon sok védőmaszkra van szükség, amelyeknek a kalapgumi az egyik legfontosabb része. A maszk arcunk elé kerülő textil részét ugyanis ezzel rögzítjük a fejünkhöz, fülünkhöz.

 

Megnéztünk összesen 11, textilárukat – alapesetben köztük kalapgumit is – árusító weboldalt, és egy-két helyen lehet még kapni a termékből, de a legtöbb helyen valóban hiánycikknek számít.

A jelenlegi helyzetben nagy kereslet jelentkezett a gumizsinórra, gumipertlire. Várunk árut, amint megérkezik, kitesszük az oldalra. Kérjük, nézzenek vissza!

– írták az egyik helyen.

Egész Európában hiány van belőle

Ezeknek a termékeknek a döntő többségét a Távol-Keleten gyártják, ahonnan most nem könnyű bármit is beszerezni – erről beszélt a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke. Kokasné Palicska Lívia azt mondta, egész Európában hiány van ezekből a textiltermékekből, mert a kontinensen leépült az iparág,

A KEVÉS MEGMARADT ÜZEMET PEDIG MOST, A JÁRVÁNY IDEJÉN PRÓBÁLJÁK UGYAN ÁTÁLLÍTANI MASZKOK ÉS MÁS SZÜKSÉGES VÉDŐFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSÁRA, DE EZ NEM MEGY EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA.

Szerinte a védőruhák helyzete a legnehezebb, „az a varroda, ami eddig ingeket varrt, nem tud egyik napról a másikra átállni speciális védőruha gyártására” – mondta.

Jogszabályi deficit van

Jelenleg nemcsak az egészségügy, hanem a lakosság is nagy mennyiségben igényli az ilyen védőfelszereléseket, a kevés megmaradt hazai gyártó pedig igyekszik kielégíteni a keresletet. „Viszont sok cég fordul a szövetséghez, hogy pontosan milyen kialakítású védőfelszereléseket is kell gyártani, de sajnos nem mindig tudunk nekik pontos felvilágosítást adni, mert a lakossági felhasználású, jelenleg terjedő koronavírus ellen védelmet nyújtó védőfelszerelésekre egyszerűen nincsenek megfelelő szabványok. Mivel ilyen célra forgalmazott termékeket eddig nem kellett gyártani, így fel sem merült, hogy ezekre is alkossanak jogszabályt és követelményeket dolgozzanak ki a megfelelőségértékeléshez” – fűzte hozzá a szövetség vezetője.

Ezért az ilyen termékek gyártóinak csak tanácsokat tudnak adni, például arról, hogy milyen alapanyagból, milyen kellékekkel érdemes ezeket gyártani, de felhívják a figyelmüket arra, hogy ezeket nehogy védőmaszkként forgalmazzák – legjobb, ha ráírják, hogy ezek saját felelősségre használhatóak, és nem védenek a vírusok terjedése ellen - tette hozzá Kokasné Palicska Lívia.

Ráadásul a kiemelt biztonságot nyújtó maszkok és védőruhák gyártása nem egyszerű, erre csak nagyon kevés cég alkalmas, és az ezekhez szükséges alapanyagokból is hiány van, ezek is főként Kelet-Ázsiában vannak.

Sajnos vannak cégek, amelyek egyéni védőeszközként reklámozzák a termékeiket, holott semmilyen ehhez szükséges tanúsítványuk nincs, sok olyan áru van forgalomban, ami nem biztos, hogy tényleg védelmet nyújt

– részletezte. A szándék és az akarat egyébként megvan a kormányzat részéről, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban már elindult a gondolkodás erről, de ez a szektor is tőkehiánnyal és likviditási gondokkal küzd – hangsúlyozta Kokasné Palicska Lívia, aki hozzátette: „a döntéshozók folyamatosan dolgoznak a beszerzésen, tényleg minden követ megmozgatnak, de most minden ország erre törekszik, nem könnyű a helyzet”.

Egyébként a többször használatos terméknél a szövetség nem tanácsolja kalapgumi használatát, mert ezeket min. 60 de inkább 95 fokon kellene mosni, viszont ezek (néhány kivételtől eltekintve) többnyire nem bírják a magas hőfokon való kezelést – ezért érdemesebb megfelelő textilből készült kötözőszalagokat alkalmazni.

Borítókép: Védőmaszkokat gyártanak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nagykanizsai varrodájában 2020. március 18-án MTI/Varga György

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!