2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az allergia egyszerűen megkülönböztethető az új koronavírus-fertőzéstőlForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-14 19:16:07
Címkék: Bihari hírek
A tavasz érkezése egyet jelent az allergiaszezon kezdetével, ezért fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat légúti megbetegedések, vírusfertőzések és az új koronavírus-fertőzés tüneteitől - írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

Mivel jár az allergia?

Az allergia leggyakoribb formája, az allergiás rhitinis, vagyis hétköznapi nevén a szénanátha, melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció.

A SZÉNANÁTHA JELLEGZETES TÜNETEI AZ ORRVISZKETÉS, TÜSSZÖGÉS, VIZES ORRFOLYÁS, BEDUGULT ORR, TOROK- ÉS SZEMVISZKETÉS.

A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor vagy pollen, ezért sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Most a virágzó fák okozhatnak sokaknál tüneteket, a szintén sokaknál allergiás reakciót kiváltó parlagfű pedig majd augusztusban kezd el virágozni.  Vannak egész évben panaszokat okozó allergének, melyek közül az egyik leggyakoribb a háziporatka által kiváltott allergiás szénanátha.

Ezzel szemben az új koronavírus

A fertőzés jellegzetesen szag- és ízvesztéssel jár, valamint gyakran kíséri hőemelkedés vagy láz, így amíg utóbbiakat nem tapasztaljuk, nem kell koronavírus fertőzésre gyanakodnunk – mondta dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

AZ ÚJ KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS SZINTÉN A LÉGUTAKAT ÉRINTI, AZONBAN KEVÉSBÉ JELLEMZŐ TÜNETE ENNEK A FERTŐZŐ BETEGSÉGNEK A TÜSSZÖGÉS ÉS A VISZKETÉS.

Hozzátette, előfordulhat, hogy valaki az allergiás rhinitisével egyidőben kapja el a koronavírust, azonban erre csak akkor érdemes gyanakodni, ha az általános ismert allergiás tüneteinken túl a fentebb említett gyakori panaszokat is tapasztajuk magunkon.

Bár a járványügyi helyzet idejére az allergiaszűrések szünetelnek, amennyiben allergiás tüneteket érzékelünk magunkon, a vény nélkül kapható allergiakészítményeket érdemes lehet kipróbálni, hiszen ezek hatása néhány napos használatot követően már érezhető, így könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergiával, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!