2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Müller: 204 fertőzött, 10 halálos áldozat a Pesti úti idősotthonbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-14 20:07:30
Címkék: Bihari hírek
A magyarországi élelmiszer-előállítás és a fogyasztókhoz való eljuttatás biztonsága garantált, ehhez számos intézkedést tettek az elmúlt hetekben – mondta Nagy István. Az agrárminiszter is részt vett ugyanis az operatív törzs keddi tájékoztatóján, ahol a magyar gazdatársadalomnak, valamint az élelmiszeriparban, kereskedelemben és logisztikában dolgozóknak mondott köszönetet.

Nagy István nyílt levélben kérte a Magyarországon működő kiskereskedelmi-élelmiszerláncokat, hogy a magyar termékeket válasszák, így a mezőgazdaságban és az agráripar területén biztosíthatóak a munkahelyek, még akkor is, ha az idénymunkákban sokan elvesztették a napi betevőt már most is.

Nagy István
Nagy István

Nagy István az agrárszektort érintő kormányzati intézkedések között azokat sorolta, amelyek az agráriumban segíthetik a hitelfelvételeket, valamint a beruházások könnyítését. Újabb döntések is születtek az általa vezetett akciócsoport javaslatára, így a mezőgazdasági szektorban:

  • az év végéig 200 millió forintra emelték a szabad felhasználású hitelfelvételi lehetőséget;
  • az állam eben a szektorban 100 százalékos garanciát vállal a hitelekre;
  • a turisztikához kapcsolódó agráripari területeken – a bor- és szőlőtermesztésben, a pálinkát és a kisüzemi sört előállítók, valamint a dísznövény-termesztők esetében – is bevezették a járulékmentességet három hónapra, a munkáltatóknak pedig további járulékkedvezményeket is biztosítanak.

QP | Quality Placement

Nagy István arról is beszélt, a mezőgazdaságban számos intézkedésre volt és van szükség, mert

az ember az első.

Lakatos Tibor rendőr ezredes a húsvéti hétvégéről számolt be:

  • 4692 intézkedést hajtottak végre, elsősorban figyelmeztettek, konkrétan 10 061 esetben.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint beváltak a polgármesterek által bevezetett további szigorítások, visszaszorult a forgalom és a közterületi jelenlét a hétvégén, de több helyen még így is – minden kérés, ajánlás ellenére – megszegték a kijárási korlátozásokat, esetenként tilalmakat is az emberek.

Több mint 14 ezren vannak házi karanténban, közülük több ezret kellett figyelmeztetni arra, hogy tartsa be a hatósági utasítást, több esetben szabálysértési eljárást is indítani kellett, vagy helyszíni bírságot kiszabni, ismertette Lakatos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a járvány kedd reggel közzétett adatait, miszerint újabb 54 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

ELHUNYT ÚJABB 13 BETEG, EZZEL 122 FŐRE EMELKEDETT AZ ELHUNYTAK SZÁMA, ÉS UGYANENNYIEN TÁVOZTAK GYÓGYULTAN A KÓRHÁZAKBÓL.

A 13 újabb halálos áldozat mindegyikének volt valamilyen „régóta hurcolt” alapbetegsége; ketten voltak 60 év felett, a többi elhunyt 70 évnél idősebb volt.

Változatlanul igaz az az alaptétel, hogy az időseket és a krónikus alapbetegséggel küzdőket érinti a legsúlyosabban a fertőzés

– mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ugyanakkor ismét figyelmeztetett, sokan tünetszegényen vagy tünetmentesen hordják ki a betegséget, ezért mindenkinek vigyáznia kell embertársaira. Müller beszélt a súlyosabb esetekről is, és jóhírként jelentette be:

9 EMBER LEKERÜLT A LÉGLEGEZTETŐGÉPRŐL MÁR, ŐK ELHAGYHATTÁK AZ INTENZÍV OSZTÁLYT IS.

A tisztifőorvos szerint tehát a magyarországi kórházakban is alkalmazott – a WHO által szorgalmazott – kezelés ad reményt a gyógyulásra a súlyosabb esetekben is. A tisztifőorvos szerint azonban a legkitettebbeket ápoló intézményekre, így az idősotthonokra, szociális intézményekre, valamint a krónikus betegeket, időseket ellátó egészségügyi intézményekre kell fókuszálni, az ott dolgozókat és ápoltakat megvédeni.

Müller Cecília ismét a fenntartók, munkáltatók felelősségéről beszélt, legalábbis az eszközbeszerzéssel kapcsolatban. Elmondta ugyanakkor, hogy járvány idején az állam besegít a munkáltatóknak, juttatnak egyéni védőfelszerelést az intézményekbe, ma például a háziorvosi praxisok kaphatnak ilyen eszközöket.

A tisztifőorvos beszélt a tesztelésről, elmondása szerint a háziorvos rendeli el a tesztet, amit ebben az esetben kötelező elvégezni. A járványügyi hatóságot is kötelező értesíteni, és a kontaktvizsgálatok körét már ezek határozzák meg.

204 fertőzött, 10 halálos áldozat a Pesti úti idősotthonban - az operatív törzs április 11-i tájékoztatója

De mi a helyzet az idősotthonok ápoltjainak tesztelésével? Müller Cecília arról beszélt, hogy két negatív laborvizsgálat vagy két hét elkülönítéses karantén nyújt megfelelő védelmet arra, hogy egy érintett ne adhassa tovább a fertőzést másnak, ezért szerinte minden esetben az elkülönítés a helyes megoldás.

Nincs az a teszt a világon, amely kizárná, hogy valakinél 14 napon belül nem jelentkezik valamilyen tünet

– mondta, azt hangsúlyozva, hogy semmilyen laborvizsgálat nem helyettesíti a karanténidőszakot, a teszt ugyanis csak egy adott pillanatot mutat ki, lappangási időben nem is jelentkezik a víruspozitivitás.

A TISZTIFŐORVOS SZERINT A PESTI ÚTI IDŐSOTTHONBAN MÁR 204 FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK ÉS KÖZÜLÜK 10-EN MEGHALTAK.

Beszélt a fertőtlenítésről, és arról, hogy folyamatos orvosi felügyeletről kell gondoskodni az intézményben, mert az ott maradt időseket is monitorozni kell. Müller Cecília szerint továbbra is folyik a vizsgálat, még nem tud választ adni arra, hogy minden rendben volt-e az intézményben.

A sajtó kérdéseire adott válaszok:

  • Nem érte a rendőröket atrocitás, mondta Lakatos Tibor.
  • Igen, országszerte ellenőrzik az idősotthonokat, mondta Müller Cecília kérdésre. Ez egyébként is a népegészségügyi hatóság feladata, de a mai nappal elrendelte az ország 1035 otthonának népegészségügyi hatósági ellenőrzését.
  • A kórházak nem jeleztek eszközhiányt, mondta kérdésre Lakator Tibor. Az ezredes szerint a most érkező eszközökből háziorvosok és más, a frontvonalban lévő egészségügyi szolgáltatók kaphatnak.
  • A népegészségügyi szűrővizsgálatokat felfüggesztették, a korábban kiszűrt, valamilyen pozitivitást mutató betegeket el kell látni, de újabb szűréseket majd csak a járvány utánra lehet tervezni.
  • Szinte napról napra változik az eljárási protokoll, hiszen mindennap új ismereteket szereznek a koronavírusról, mondta Müller Cecília egy idevágó kérdésre.
  • Két budapesti szórakozóhelyen találták a legsúlyosabbnak a kijárási korlátozások megszegését, az egyik helyen rendezvényt, a másik helyen pult alóli sonkaárusítást tapasztaltak, mindenkit feljelentettek, mondta Lakatos rendőrezredes. A hatósági karantént megsértők esetében a helyszíni bírság felé kell mozdulniuk a rendőröknek, tette hozzá.
  • Nem jelent többletkockázatot a várandósság a koronavírus elkapására, de ez az állapot már önmagában mindenképpen intsen óvatosságra minden érintettet, mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos a kismamáknak kifejezetten ajánlotta a maszkviselést, és mindenképpen úgy tartsák be a járványügyi ajánlásokat, ahogyan a veszélyeztetettek. A fertőződött kismamáknak kijelöltek intézményeket, ahol külön szülhetnek, ugyanakkor pozitív, regisztrált koronavírusos kismamáról még nincs tudomásunk Magyarországon, mondta a tisztifőorvos.
  • Nézzünk körül a világban, mondta Müller Cecília a kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítását érintő kérdésre. A tisztifőorvos szerint a magyar intézkedése ugyan sikeresek, mégis „mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni”.
  • A kormány hetente értékeli az operatív törzs jelentése alapján a kijárási korlátozások szigorításáról, illetve enyhítéséről, mondta Lakatos Tibor a külföldi példák esetleges követését érintő kérdésre.
  • Nem, nem fordulhat elő, jelentette ki Müller Cecília a kanyaróoltások elmaradását felvető kérdésre. Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltásokat "az együtt olthatóság szabályait betartva" Magyarországon beadják az orvosok, az iskolai kampányoltások maradnak csupán el, ezeket csak a járvány után kapják meg az érintettek.
  • A munkavédelmi törvény szabályozza, hogy kinek mi a felelőssége, mondta Müller Cecília arra, hogy az idősotthonok számára a kormányhivatalnak, vagy a fenntartónak kell-e beszereznie a járványügyi veszélyhelyzet idején. A tisztifőorvos azt is állította, hogy a törvény csak egy többletlehetőséget biztosít arra, hogy az állam, a kormányhivatalok eszközöket juttassanak az intézményekbe, ezt meg is teszik.
  • Járványügyi szempontból nem a tömeges, célzott tesztelés ér célt. A WHO-protokoll szerint a kezelőorvosnak kell döntenie arról, hogy kit tesztelnek, mondta Müller Cecília az Index idősotthonok célzott, átfogó szűrését érintő kérdésére. A tisztifőorvos szerint a laborvizsgálatok fontosak, de nem elégségesek, csak egy adott időpontra mutatnak egy állapotot, a lappangást nem tárják fel, így az idősotthonok esetében a legfontosabb az izoláció, az elkülönítés.
  • Tervezik, hogy a járványt követően vizsgálják az „átvészeltséget”, azaz azt, hogy a betegségen átesettek immunrendszere milyen védettséget alakított ki a koronavírussal szemben, mondta kérdésre a tisztifőorvos.
  • Sokkal kezelhetőbb így, jobb módja a járvány kezelésének az elnyújtás, a járványgörbe kinyújtása, mert ezzel nem terhelődik túl az egészségügyi ellátórendszer, mondta Müller Cecília.
  • A Pesti úti otthonba „valamilyen módon bekerült a vírus”, és ott sokan megfertőződtek, válaszolta Müller Cecília az idevágó, épp a bekerülés módját firtató kérdésre. Megismételte az intézményt érintő, jelenlegi betegadatokat, valamint azt, hogy a vizsgálat továbbra is zajlik és „ez nem két perc lesz”.
  • Az alapeset az az, hogy mindenkit igyekszünk az otthonában izolálni, és a jövőben is ezt fogjuk követni – mondta Müller Cecília a kérdésre, több más, a fertőzéssel jelentősen érintett idősotthonból miért nem szállítottak kórházba a koronavírusos időseket, miért csak a Pesti útról történt ez meg.

Az Index kedden ezeket a kérdéseket küldte írásban az operatív törzsnek:

  • Igaz, hogy dr. Cserháti Pétert azért menesztették az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) éléről, mert nem akarta az ünnepek alatt hazaküldeni a betegeket?
  • Igaz, hogy az OORI főigazgatója február vége óta folyamatosan csökkentette az ellátottak számát és mára csak a súlyos állapotú betegek maradhattak az intézményben?
  • Hogyan kezeljék a hozzátartozók azokat a betegeket, akiknek ugyan nem súlyos az állapotuk, de ellátásuk speciális orvosi, nővéri szakellátást igényel, mégis hazaküldték őket az OORI-ból, vagy más, hasonló betegellátási intézményből?
  • Szerdáig az ágyak 60 százalékát kell felszabadítani a betegellátó intézményekben. Hogy haladnak a kiürítéssel? Ki merik azt jelenteni, hogy csak olyat küldenek haza, akinek megoldható a gyógyítása otthon (nem csak orvosszakmailag, hanem emberileg is), illetve jó-e a fűnyíróelv, hogy mindenhol 60 százaléknyi ágyat kell felszabadítani, mérlegelés nélkül?
  • Az országban összesen hány járványkórházat jelöltek ki?
  • Jelenleg hányan vannak intenzív osztályon, közülük hány embernek kritikus az állapota?
  • Pontosan hány idősotthonban van koronavírussal fertőzött lakó Magyarországon? Az ilyen intézményekben azonosított fertőzések és karanténok miatt hány tesztet végeztek és milyen eredménnyel?
  • Miért nem szűrték célzottan az ország idősotthonainak lakóit és dolgozóit? Tervezik ezt a jövőben annak érdekében, hogy az idősotthonok ne alakulhassanak gócpontokká?
  • Összesen hány koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó?
  • Hány fertőzött szociális dolgozóról, vagy éppen rendőrről lehet tudni?
  • Érkezett a rendőrséghez bejelentés, és indult-e eljárás amiatt, hogy a több mint 200 ezres Facebook-követői közösségében egy vitaminkereskedő olyan kijelentéseket fogalmazott meg, mint hogy "a vírus csak azt fertőzi meg, aki fél tőle", és hogy "nyugodtan beleülhetne egy kád koronavírusba, akkor sem fertőződne meg", mert az ő c-vitaminja megvéd a betegségtől? Tervezi-e a rendőrség, hogy fellép ebben az ügyben, vagy az ehhez hasonló, a járványveszélyt közvetlenül, anyagi haszonszerzés érdekében fokozó "egészségügyi" álhíreket terjesztőkkel?
  • A 35 825 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • Javasolják a kormánynak, hogy külföldi mintára enyhítse a kijárási korlátozásokat?
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!