2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kanada a világháború utáni legjelentősebb segélycsomaggal megy neki a járványnakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-15 09:36:36
Címkék: Bihari hírek
Óriási segélycsomagot fogadott el Kanada a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésére – írja az MTI. A parlament helyi idő szerint szombaton szavazta meg a pénzügyi programot a bérek támogatására. A miniszterelnök által a második világháború óta a legjelentősebb gazdasági programnak tartott intézkedés a vállatokat és alkalmazottaikat segíti a járvány okozta válság leküzdésében.

A parlament – amelynek az üléseit felfüggesztették – a húsvéti hétvégén rendkívüli ülést tartott a program elfogadása érdekében. A 73 milliárd kanadai dollár (több mint 17 ezer milliárd forint) értékű segélycsomag révén kifizetik a vállalatoknak az alkalmazottak munkabérének 75 százalékát, hogy elkerüljék a tömeges elbocsátásokat. Először délután a képviselőház, majd este a szenátus is elfogadta az intézkedést. Trudeau kormányának nincs többsége a parlament alsóházában, de többnapos tárgyalás után az ellenzék is jóváhagyását adta az intézkedéshez.

QP | Quality Placement

A társas elkülönítés miatt a legnagyobb pártok vezetőin kívül a 338 képviselő közül csak harmincan vettek részt az ülésen – köztük Justin Trudeau miniszterelnök is, aki korábban egy hónapig házi karanténban volt a rezidenciájában, miután a felesége vírustesztje pozitív lett. A két világháború idején Kanada által meghozott áldozatokra emlékeztetve Trudeau hangsúlyozta, hogy a vírus elleni harc nem háború, "de a csata nem kevésbé pusztító és veszélyes".

A front ott van mindenütt, a házainkban, a kórházainkban, a rendelőintézeteinkben, a zöldségeseinknél, a gyógyszertárakban (...), azok, akik ott dolgoznak, korunk hősei

– mondta a kormányfő, aki figyelmeztetett, hogy a helyzet romolhat, mielőtt még javulni kezdene.

A 75 százalékos bérkiegészítés március 15-től visszamenőleg hatályos, három hónapra érvényes, és azok a cégek részesülnek benne, amelyek a bevételük legalább 15 százalékát elveszítették márciusban, illetve 30 százalékát áprilisban és májusban – közölte Bill Morneau pénzügyminiszter.

Ez a második pénzügyi segélycsomag, amelyet Trudeau kormánya javasolt a válság kezdete óta. A kanadai gazdaságban a múlt hónapban egymillió munkahely szűnt meg. Az országban helyi idő szerint szombat este 23 318 igazolt koronavírusos fertőzöttet és 702 halálesetet tartottak nyilván.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!