2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenéreForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-15 09:41:31
Címkék: Bihari hírek
Százezrek folytatják a hiteleik törlesztését a moratórium ellenére – legalább is ez derül ki a bankok információiból, amelyeket a Bank360.hu-val osztottak meg.

Van lehetőség arra, hogy a törlesztési moratórium ellenére folytassuk a kölcsöneink visszafizetését. A gazdaság jelenlegi helyzete miatt is nagy kérdés ez, hiszen a ki nem fizetett törlesztőrészletet fogyasztásra vagy befektetésre lehet fordítani, azonban a banki hitelezés jövőjének szempontjából is nagy kérdés, hogy mekkora kamatbevételtől esik el a törlesztési szüneteltetés miatt a hazai bankszektor.

A Bank360.hu korábbi felmérésének eredménye alapján a hitelesek közel fele folytathatja hiteleik törlesztését. A jegybank pedig három szcenáriót vázolt fel, amikor a hitelesek 50, 80 és 100 százaléka él a moratóriummal. A moratórium lehetősége három hete érhető el az ügyfeleknek, nézzük, hogyan alakultak az igénylések. A bankok az alábbiakról számoltak be:

QP | Quality Placement
  • OTP Bank: a fizetési moratórium az OTP Banknál közel 1 millió ügyfelet érint. A bejelentés óta rendkívül sokan jelezték, hogy tovább szeretnék törleszteni a részleteiket, tehát egyelőre nem élnek a moratórium lehetőségével. Ha átlagot vonunk a különböző termékek kapcsán beadott nyilatkozatok számából, akkor nagyjából 30 százalék azoknak az aránya, akik egyelőre nem veszik igénybe a fizetési haladékot.
  • Takarékbank: majdnem 40 ezer ügyfél jelezte, hogy nem él a törlesztési moratóriummal, és továbbra is folyamatosan érkeznek a nyilatkozatok. A beérkező nyilatkozatok mintegy 90 százalékát lakossági ügyfelek küldik. Ezen belül a személyi kölcsönök, a lakáscélú jelzáloghitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominálnak.
  • Erste Bank: az Erste telefonos ügyfélszolgálatán az utóbbi időszakban megemelkedett az ügyfélhívások száma. A bank mindent megtesz ügyfelei zavartalan kiszolgálása érdekében. A pénzintézet egyelőre nem közölt számokat. Mint írták, várhatóan egy-másfél hét múlva már reprezentatív adatok állnak rendelkezésre a nyilatkozók számáról, arányáról.
  • K&H Bank: április 7-ig több mint 77 ezer ügyfél jelezte, hogy a moratórium ellenére a továbbiakban is az eredeti hitelszerződésének megfelelően kívánja törleszteni fennálló hiteltartozását. A lakossági ügyfelek több mint fele jelzáloghitelének további fizetését kérte.
  • UniCredit Bank: a lakossági ügyfelek több mint 20 százaléka nyilatkozott már úgy, hogy a szerződés szerinti feltételekkel kívánja tovább törleszteni a hitelét. Vállalati és vállalkozói ügyfelek esetében a jogosultak több mint negyede nem él a moratóriummal.
  • CIB Bank: a lakossági ügyfelek közel 30 százalék jelezte, hogy továbbra is törleszteni kívánja hitelét. Vállalati hitelezett ügyfeleknél ez az arány 20 százalék. A lakossági hiteleknél jelzáloghitelek esetén az ügyfelek több mint 30%-a jelezte, hogy nem él a moratóriummal, a fogyasztási hitelek esetében valamivel kisebb ez az arány, de nem sokkal marad el a 30%-tól.
  • MKB Bank: a bejelentések konkrét száma üzleti titok részét képezi, de „az elmúlt hetekben lakossági ügyfeleink szép számmal éltek is ezzel a lehetőséggel. Vállalati oldalról azt tapasztaljuk, hogy a minél nagyobb a vállalat, annál kevésbé élnek a moratórium lehetőségével” – jelezte a pénzintézet.
  • Raiffeisen Bank: a lakossági ügyfelek esetében több tízezren léptek ki a fizetési moratórium hatálya alól.
  • Sberbank: a hitelmoratóriumból való kilépésre az előzetes várakozásnál jóval nagyobb az érdeklődés.
  • Magnet Bank: nagyjából 20% azok köre, akik a törlesztés folytatása mellett döntenek majd. Folyamatosan jönnek be a kérelmek, a feldolgozás folyamatban van. A legtöbben jelzáloghitelük törlesztését folytatják.

Tekintve, hogy csak a napokban tették lehetővé a nyilatkozattételt a legtöbb banknál, igen jelentősnek mondható, hogy a hitelesek nagyjából 20-30 százaléka már élt is a folytatás lehetőségével, ami eddig egybevág a jegybank jóslatával. Hogy érdemes-e élni a moratóriummal, vagy sem, arról itt írtunk bővebben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!