2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átlépte a 150-et a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma MagyarországonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-18 13:17:05
Címkék: Bihari hírek
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 1763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 18 főre nőtt a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma is. 847 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára, írja a koronavírusról tájékoztató hivatalos kormányzati honlap.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg 60 ember van lélegeztetőgépen Magyarországon koronavírus-fertőzés miatt, a kórházakban 722 felnőttet és 2 gyereket ápolnak a betegség miatt. Sok fertőzött otthon van, ők ugyanis nem mutatnak olyan súlyos tünetet, ami kórházi ellátást igényelne, ugyanakkor nő azok száma, akik orvosi ellátásra szorulnak. A korcsoport szerinti eloszlás alapján az látható, hogy

A FERTŐZÖTTEK 35 SZÁZALÉKA 70 ÉVNÉL IDŐSEBB. SÚLYOZOTTAN ÉRINTETTEK A 80 ÉV FELETTIEK.

Az igazolt fertőzöttek 30 százaléka az 50–69 év közötti, 23 százaléka a 30–49 év közötti, 10 százaléka a 15–29 közötti korosztályból kerül ki, és kb. 2 százalék a 14 év alatti betegek aránya.

A péntek reggelig igazoltan fertőzöttek több mint fele budapesti (883 az 1763-ból), ami azt jelenti, hogy a fővárosban 100 000 emberre 50 koronavírus-fertőzött jut. A lakosságarányosan legfertőzöttebb megye Fejér (30-as mutatóval), majd Pest megye (100 000 lakosra 20 koronavírusos jut), a harmadik legfertőzöttebb megyévé a fertőzöttek számának fokozatos növekedésével Zala vált (13,77), kissé megelőzve Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyéket.

Budapest és Pest megye a betegség által leginkább érintett terület, az összes magyarországi fertőzött nagyjából 60 százaléka itt található, ismertette az adatokat az országos tisztifőorvos csütörtökön. Fejér megye is jelentősen érintett, míg a legkevesebb fertőzöttet Heves és Jász-Nagykun megyében tartják számon. Müller szerint

szükséges a további felkészülés.

Kiderült az is, hogy pénteken összesen 17 kórházba szállítanak védőeszközöket, melyek felhasználását a kórházparancsnokok szigorúan ellenőrizik majd. A 444 kérdésére elismerték, hogy az egyik fővárosi hajléktalanszállóról április 15-én reggel egy koronavírus-gyanús személyt vittek kórházba.

Csütörtökön kormányinfó is volt, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között elmondta, hogy a kormány újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat,

AZ ÖNKORMÁNYZATOK PEDIG EZEN A HÉTVÉGÉN IS JOGOSULTSÁGOT KAPNAK ARRA, HOGY SAJÁT HATÁSKÖRBEN SZIGORÍTSANAK A KIJÁRÁSI SZABÁLYOKON.

Megtartják az érettségit is, azonban előrehozott vizsgákra nem lesz lehetőség, és csak a felvételizőknek kell vizsgázniuk. Egy helyiségben legfeljebb tíz diák vizsgázhat majd. Kitolják az adóbevallás határidejét is, 2020. december 30-ig pedig a szállásadóknak nem kell beszedniük az idegenforgalmi adót, tehát aki belföldön utazik, nem kell fizetnie az idegenforgalmi adót.

A rozsdaövezetekben épülő új lakások építésére és bérbeadására 5 százalékos áfakulcs lesz Gulyás bejelentése értelmében, a munkáltatók május 1-jétől egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók után, miközben július 1-től 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó.

A miniszter elmondta azt is, hogy

2500-3000 KÖZÖTTI A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ LÉLEGEZTETŐGÉPEK SZÁMA AZ ORSZÁGBAN, 500-NÁL NEM TÖBB A JELENLEG HASZNÁLATBAN LÉVŐK MÉRTÉKE, DE TÖBB MINT 15 EZRET RENDELTEK KÜLFÖLDRŐL. MOST 150-200 KÖZÖTTI FERTŐZÖTT EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ VAN, DE EZ GULYÁS SZERINT ARÁNYOSAN NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁVAL.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!