2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Quadokkal tettek egészségügyi sétát a Börzsönyben, megbírságolták őketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-18 14:12:12
Címkék: Bihari hírek
A Duna–Ipoly Nemzeti Park egyik bejegyzéséből kiderült, hogy vannak olyan emberek, akik a kijárási korlátozás alatt egészségügyi séta vagy egyéni szabadidős tevékenység címszó alatt quaddal bejárják a Börzsönyt.

Múlt vasárnap őrszolgálatuk kapott jelzést, hogy Perőcsény községben két ember a védett erdőterületen quadozik.

A természetvédelmi őrök elkapták a szabálysértőket, és megbírságolták őket, hiszen „a 2009. évi XXXVII. törvény értelmében (92/A. §) erdőben, illetve erdei úton quaddal, terepmotorral, segédmotorral közlekedni tilos!” – közölte az igazgatóság. A DINPI a hétvégéken részben a rendőrökkel közös szolgálatok során rendszeresen ellenőrzik a védett természeti területeket.

A quadozás azért is tilos védett részeken, mert:

  • A quaddal közlekedők jelentős mértékben károsítják a talajfelszín élővilágát, és eróziót okoznak.
  • A természeti értékek védelmével nem fér össze a quaddal való közlekedés, ami legfőképp a talajszintet károsítja, és egyedi értékeket veszélyeztet.
  • A quad – amellett, hogy rendkívüli zaj, por és szennyezőanyag-terhelést okoz – nem kíméli az erdőterületen zajló felújítást sem.
  • A védett területek határát hatósági táblák jelzik. A fokozottan védett területre még gyalog is csak külön engedély birtokában (vagy jelzett turistajelzésen haladva) lehet belépni

– olvasható még a tájékoztatásukban.

A nemzeti park munkatársai azt kérik, aki ilyesmit tapasztal, hívja a Természetvédelmi Őrszolgálat számát: 06-30-663-4625.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!