2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Göd az adóbevételei egyharmadától esik el egy új kormányrendelet miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-18 14:40:48
Címkék: Bihari hírek
A kormány mostantól kijelölhet különleges gazdasági övezeteket, amik így átkerülnek a település fennhatósága alól a megyékhez – olvasható a Magyar Közlönyben pénteken megjelent 135/2020. kormányrendeletben. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy enyhítsék a COVID-19 gazdasági hatásait, azaz munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létrehozása céljából.

A rendelet olyan területekről szól,

  • amit a kormány kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított,
  • ami legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • ami a teljes megye gazdaságára jelentősen kihat,
  • valamint a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgáló helyszínekről.

A területeket és a beruházások által érintett önkormányzatokat a kormány jelöli ki. Az ezen területen fekvő forgalomképtelen, törzsvagyonba tartozó közterület, közpark, közút tulajdonjogát annak terheivel, és az azokkal kapcsolatos egyéb kötelezettségekkel együtt a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata szerzi meg.

A terhek mellett azonban a helyi adók bevezetésének joga is átkerül a megyei közgyűlésekhez.

ÍGY PÉLDÁUL A HELYI IPARŰZÉSI ADÓ IS A MEGYEI KASSZÁBA MEGY A HELYI ÖNKORMÁNYZATI HELYETT. EZZEL KOMOLY ADÓBEVÉTELTŐL ESHETNEK EL A TELEPÜLÉSEK.

Elsőként rögtön így járt a momentumos vezetőségű Göd, ahol már pénteken kijelöltek egy különleges gazdasági övezetet, méghozzá rögtön közlönyben következő, 136/2020-as rendelettel.

A kormány a Samsung gyárát nyilvánított ilyen különleges területté, ami a város területének 20 százaléka

– áll a város polgármestere, Balogh Csaba Facebook posztjában.

[ez] gyakorlatilag egy halálos ítéletet. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti

– írja Balogh.

A rendeletben olvasható indoklás szerint az intézkedésre azért volt szükség, hogy megvédjék a koronavírus által veszélybe sodort 1500 munkahelyet, valamint hogy 2500 újabbat hozzanak létre. A rendeletet egyelőre június 15-ig, de maximum a veszélyhelyzet megszűnésééig hosszabbították meg.

Egyelőre nem tudni, hogy ezek az övezetek csak átmenetileg, a veszélyhelyzet idejére jönnek létre, vagy hogy az önkormányzatok végleg elveszthetik a fennhatóságukat ezen területek felett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!