2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A csapatsportok támogatásával csökkenthetik a különadót a bankokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-19 10:39:13
Címkék: Bihari hírek
A bankok a látványsportok támogatásával csökkenthetik a járványhelyzet miatt rájuk kiszabott különadót, vette észre a Hvg.

A különadóról szóló kormányrendelet szerint ugyanis az adócsökkentésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint amelyek a normál bankadó csökkentésére. Így a hitelintézetek akár meg is felezhetik a járványadó-fizetési kötelezettségüket.

A Fidesz 2017-ben vezette be a Különadótörvénybe a bankadó sporttámogatással való mérséklésének lehetőségét, a járványadóról szóló rendelet pedig lehetővé teszi a Különadótörvény vonatkozó bekezdéseinek alkalmazását.

A kormány egyébként összesen 55 milliárd forint bevételt vár a bankok járványadójából. Az üj különadó kulcsa 0,19 százalék, az adó alapja pedig a két évvel ezelőtti mérlegfőösszeg 50 milliárd forint fölötti része. A hitelintézeteknek június 10-ig kell megállapítaniuk, mennyit kell fizetniük, majd a kötelezettségüket három egyenlő részletben kell teljesíteniük: június 10., szeptember 10., december 10.

A bankok a befizetett összeget a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból vissza fogják kapni – legalábbis ezt ígérte a Pénzügyminisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!