2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Argentína nem tudja törleszteni a hiteleit a járvány miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-19 11:03:57
Címkék: Bihari hírek
Argentína kormánya a külföldi magánhitelezőkkel szemben fennálló adósság csökkentését és a törlesztés felfüggesztését javasolta, miután a harmadik legnagyobb latin-amerikai gazdaság mély recesszióval küzd a koronavírus-járvány közepette – írja az MTI.

A magánhitelezők elé hivatalosan pénteken előterjesztendő javaslat szerint a több mint 66 milliárd dolláros tőketartozást 5,4 százalékkal, azaz 3,6 milliárd dollárral, a kamatfizetési terheket pedig 62 százalékkal, 37,9 milliárd dollárral akarja csökkenteni az argentin kormány. A tőke és a kamatok fizetését három évre felfüggesztik, 2023-tól kezdenék el a kamatfizetést fokozatosan növekvő, 0,5 százalékról 2,33 százalékra emelkedő ütemben – közölte csütörtökön.

Nyilvánvaló, hogy Argentína jelenleg semmit nem tud törleszteni

– mondta Martín Guzmán pénzügyminiszter. A hitelezők legalább 70 százalékának el kell fogadnia a javaslatot, különben két évtizeden belül immár másodszor csődbe megy az argentin állam. A kormány húsz napot ad a hitelezőknek, hogy döntsenek.

Argentína súlyos gazdasági válságban van, a túlméretezett állami apparátus, az ipar alacsony termelékenysége és a hatalmas árnyékgazdaság miatt az államnak alig van adóbevétele.

QP | Quality Placement

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban fenntarthatatlannak minősítette Argentína államadósságát, és arra számít, hogy idén 5,7 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye. A dél-amerikai állam nem tudja törleszteni az IMF-fel szemben fennálló 44 milliárd dolláros hitelét sem.

Az argentin kormány nagyon szigorú intézkedéseket vetett ki a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, így a gazdaság gyakorlatilag hetek óta nem működik.Argentínában a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma péntekre meghaladta a 2600-at, a halálos áldozatok száma pedig 122 volt.

A Buenos Aires-i tőzsde indexe 6,21 százalékos mínuszban zárt csütörtökön, az argentin peso pedig enyhén gyengült a dollárhoz képest, egy dollárért 65,69 pesót adtak péntek délelőtt a nemzetközi bankközi kereskedésben, 0,13 százalékkal erősödött a dollár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!