2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A különadó miatt elbocsátja a járvány idején fölvett dolgozókat a SparForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-19 11:07:32
Címkék: Bihari hírek
A kiskereskedelmi láncokra kivetett különadóra hivatkozva leépítések kezdődtek a Spar áruházakban – írja vidéki üzletekből érkező információra hivatkozva a 24.hu. Pedig az áruházlánc márciusban még bővítette a dolgozók létszámát, hogy ki tudja szolgálni a járvány körüli pánikhangulat miatt megnövekedett keresletet.

Ahogy arról a héten írtunk, a kormány májustól vezeti be a kiskereskedelmi különadót, ami – a 2010 után bevezetett különadókhoz hasonlóan – sávos rendszerben működik majd, vagyis minél nagyobb egy cég bevétele, annál nagyobb mértékben kell adót fizetnie. Ebben a rendszerben

  • 500 millió forint éves nettó árbevétel alatt nem kell különadót fizetni;
  • 500 millió–30 milliárd forint között a bevétel 0,1 százalékát;
  • 30–100 milliárd forint között 0,4 százalékát;
  • 100 milliárd forint fölött pedig 2,5 százalékát veszi el az állam a járványra hivatkozva.

ESZERINT A LEGTÖBB ADÓT A 600 MILLIÁRDNÁL NAGYOBB ÁRBEVÉTELŰ TESCÓNAK, VALAMIT AZ 500 MILLIÁRD KÖRÜLI BEVÉTELLEL BÍRÓ LIDLNEK ÉS SPARNAK KELL MAJD FIZETNIE.

A Spar a 24.hu kérdésére megerősítette a leépítések hírét, a cég azt közölte, a járvány miatt bővített létszámot vágják most vissza. A Spar áprilisi közleménye szerint a megnövekedett forgalom miatt több mint 900 embert vettek föl az elmúlt hónapban, „a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségünk”.

QP | Quality Placement

A cég szerint amúgy nem jártak igazán jól a járvány miatt, mert ugyan megnövekedett a forgalom, és volt pár erősebb napja az áruházaknak, a Spar milliárdokat költött a járvány miatti extra juttatásokra, túlórákra, az éjszakai árufeltöltésre, a létszámbővítésekre, a pénztárosokat védő plexifalak kiépítésére, tájékoztatási kampányokra és egyebekre. A különadó miatt viszont most a leépítések mellett jelentős költségmegtakarítási programot is indít a cég. Első körben a szolgáltatói és szállítói szerződéseket tárgyalják majd újra, és átgondolják a futó és jövőbeli beruházásaikat is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!