2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Közösen fejleszt koronavírus elleni vakcinát két nagy gyógyszercégForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-19 11:45:09
Címkék: Bihari hírek
Közös vakcinafejlesztésbe kezdett a Sanofi és a GSK, a klinikai tesztek 2020 második felében kezdődhetnek el, várhatóan 2021 második felében válik majd elérhetővé az oltóanyag.

A Sanofi az új koronavírus S-fehérje antigénjével járul hozzá a vakcinafejlesztéshez, amelyet rekombináns DNS-technológiával állít elő. Ezzel a módszerrel a vírus felületén található fehérjék pontos genetikai mását lehet létrehozni, majd ennek az antigénnek a DNS-szekvenciáját kombinálják a baculovírus expressziós platform DNS-ével. A módszer a Sanofi Egyesült Államokban engedélyezett influenza elleni rekombináns védőoltásának az alapja.

A GSK az oltóanyag hatásának felerősítésére használt adjuváns technológiáját adja az együttműködéshez. Az adjuváns alkalmazása világjárvány esetén rendkívül fontos lehet, mert használatával csökkenthető az egy adagnyi vakcinához szükséges fehérje mennyisége, így több dózis állítható elő, ami pedig több embernek nyújthat védelmet a fertőzés ellen.

Egy fehérjealapú antigén és egy adjuváns kombinálása több jelenleg is elérhető vakcina esetében bevett és alkalmazott eljárás. Bizonyos vakcinákhoz hozzáadva az adjuváns fokozza az emberi szervezet immunválaszát, erősebb és hosszabb ideig fennálló védettséget biztosít a fertőzések ellen, mint a vakcina önmagában. Emellett adjuváns felhasználásával egy hatékony és a szükséges mennyiségben gyártható vakcina előállításának esélye is növelhető.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!