2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A családjukkal itt élő külföldiek még beléphetnek MagyarországraForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-22 11:01:27
Címkék: Bihari hírek
A koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, de azokat beengedik az országba, akik családjukkal Magyarországon élnek, derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) írásából.

A TASZ a rendőrséghez fordult közérdekű adatigényléssel, hogy mire számíthatnak azok a külföldiek, aki méltányossági kérelmet nyújtottak be az országba való belépés miatt. Az érvényben lévő szabályok szerint az Európa Gazdasági Térség azon állampolgárai léphetnek be különengedély nélkül, akik magyarországi tartózkodási kártyával rendelkeznek, a többi országból érkezőknek viszont méltányossági kérelmet kell beadniuk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatala a korlátozó intézkedések első bő egy hetéről adott információkat, március 20-án 13 óráig 130 méltányossági kérelmet nyújtottak be, ebből 111-et pozitívan bíráltak el.

Az elbírálásnak nincsenek egységes szempontjai, a kormányrendeletben sem szerepelnek ilyenek. A rendőrségi tájékoztatás szerint a rendőrfőkapitány-helyettes a kérelemben leírt egyedi körülményeket mérlegeli. A TASZ azt írta, hogy a fenti időszakban minden olyan külföldit beengedtek, aki magyar hozzátartozójával életvitelszerűen Magyarországon él, lakcímkártyával rendelkezik, és a belépés után önkéntes karanténba vonult.

Felmentést kaptak a beutazási tilalom alól azok is, akiknek van tartózkodásra jogosító okmányuk és lakcímkártyájuk – az önkéntes karantén számukra is kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, vagy tartózkodási helyükön kell maradniuk.

A kérelmek elbírálásának határidejét nem szabja meg semmi, de a rendőrségi válasz szerint ez a lehető leghamarabb, még a beérkezés napján, néhány óra alatt megtörténik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!