2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Palkovics: Megnézzük, milyen az ország átfertőzöttségeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-24 18:08:50
Címkék: Bihari hírek
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartottak a kutatások szerepéről, a koronavírus terjedésének fékezéséről, az egészségügyi védekezésre való eredményes felkészülést szolgáló beavatkozásokról.

A konferencián elhangzott, hogy az időben megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését. A korlátozások hosszú távú fenntartása azonban súlyos gazdasági következményekkel jár. A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg - közölte az ITM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint 2020 áprilisában a napi újonnan megerősített és bejelentett esetszám 14 és 210 között ingadozott Magyarországon. Április 21-ig összesen öt olyan nap volt, amikor 100 fölött volt a bejelentett új megbetegedések száma. Az esetek jelentős hányada azonban néhány zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez köthető. A jelenlegi ismeretek szerint ezeken kívül április első felében naponta 7 és 48 közötti megbetegedést jelentettek, leginkább egy-egy háztartáson belül alakulnak ki néhány fős terjedési láncok, amelyek megszakadnak.

AZ ÚJ KORONAVÍRUS TEHÁT NEM TUDOTT UTAT TÖRNI, A HATÉKONYNAK BIZONYULT KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK ELRENDELÉSE ÓTA A NEM INTÉZMÉNYI HALMOZÓDÁSOKHOZ KÖTHETŐ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA MEGLEHETŐSEN STABIL. AZ ORSZÁGOS KITERJEDÉSŰ JÁRVÁNYT A VÉDEKEZÉS ELSŐ FÁZISÁBAN SIKERÜLT ELKERÜLNI MAGYARORSZÁGON.

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, hogy a megtett lépésekkel és a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően értékes időt nyertünk arra, hogy az egészségügy felkészültségét magasabb szintre hozzuk. A széles körű korlátozó intézkedések fenntartása azonban az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros.

QP | Quality Placement

A VÉDEKEZÉS MÁJUS ELEJÉN KEZDŐDŐ MÁSODIK FÁZISÁBAN A FELADAT A BIZTONSÁGOS VISSZATÉRÉS FELTÉTELEINEK, ÜTEMEZÉSÉNEK MEGBÍZHATÓ ELEMZÉSEKEN ÉS FOLYAMATOS NYOMON KÖVETÉSEN ALAPULÓ MEGHATÁROZÁSA.

A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

Az ATV híradása szerint a konferencián a miniszter azt mondta,

jövő héttől reprezentatív tesztelések indulnak el az ország öt régiójában. Többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, Oroszi Beatrix is azt mondta a konferencián, hogy a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához bővíteni kell a tesztelést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!