2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem lesz kötelező a maszk viselése az érettségi közbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 10:22:01
Címkék: Bihari hírek
Hosszabb interjút készített a novekedes.hu Hajnal Gabriellával, a Klebersberg Központ elnökével. Az interjúban érintették az érettségit, a digitális távoktatást és a Nemzeti alaptanterv is.

Az érettségiről Hajnal azt mondta, hogy

  • annak időpontjáról – szakértőkkel egyeztetve – a kormány dönt;
  • az előkészületek elkezdődtek, megszervezték, hogy több iskola vegyen részt az érettségi lebonyolításában;
  • a maszkot az érettségi alatt nem kötelező felvenni, de ha a diák kimegy a teremből, azt fel kell tennie;
  • az érettségi lebonyolításához a járvány helyzet miatt kétszer annyi tanárra van szükség;
  • sok 60 év feletti tanár is vállalja a feladatot;
  • a tantermekben nem lesznek rendőrök, az iskolák előtt a csoportulások kialakulása miatt viszont lehetséges „rendőri felügyelet”.

A digitális oktatással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „a tanulók mintegy 0,1 százaléka az, akiket nem tudtunk elérni, közülük minden bizonnyal sokan külföldön tartózkodnak. Akit nem tudunk digitálisan oktatni, ők a 750 ezer állami rendszerben tanuló általános és középiskolás közül öt százalék, azaz 30-35 ezer tanuló”. Ezeket a tanulókat papír alapon érik el, így kapják a feladatokat, vagyis az elnök szerint ők sem maradnak ki az oktatásból. Hajnal szerint ez egyébként egy „nagyon jó arány, az öt százalék nem sok.”

Várhatóan egyébként az évzárók, így a ballagások is is elmaradnak. „Javasoljuk, hogy ha a ballagás elmarad, akkor virtuális ballagás legyen legalább, ahol az osztályfőnök is el tudja búcsúztatni a gyerekeket. Egyébként akár a szeptemberi évnyitókon is el lehet majd búcsúztatni a most végzős diákokat”, mondta az elnök.

Hajnal nem látja akadályát, hogy szeptembertől elindulhasson a NAT.

A kerettantervek készen vannak, fent vannak az Oktatási Hivatal honlapján, a helyi tanterveket pedig az iskolák készítik. Kapok visszajelzéseket és kérdéseket is ennek kapcsán. Április 30-ig csak a pedagógiai program felülvizsgálatát kell megtenni.

– mondta. Hozzátette, hogy az iskoláknak el kell döntenie, hogy a szabadon választott órakeretet hogyan használják fel és az emelt szintű oktatásban miként szervezik meg az óráikat. A helyi tanterveket úgy kell módosítani, hogy a következő tanévet már az új helyi tanterv alapján tudják az intézmények elkezdeni az 1. 5. és 9. évfolyamon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!