2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több száz embert küld el két nagy autóipari cégForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 10:28:07
Címkék: Bihari hírek
Több száz fős létszámleépítésbe kezdenek a Continental makói és váci telephelyén, a Hankook rácalmási üzemében pedig szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat - tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

Continental

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre - függően a dolgozókkal történő megállapodástól, illetve a külső megrendelésállománytól.

A ContiTech a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Amennyiben ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak körülbelül 200 fő munkaviszonya szűnik meg, ha viszont nemet mondanak rá, akkor akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet.

Székely Tamás szerint

A VÁLLALATNÁL NEM V-ALAKÚ, HANEM NAGYON "LAPOS" ÚJRAINDÍTÁSSAL SZÁMOLNAK, ALACSONY DARABSZÁMOK MELLETT, AMI PEDIG NEM EGY GAZDASÁGOS TEVÉKENYSÉG.

Hankook

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében március 24-én állították le a termelést, majd április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat. Azóta viszont csak nagyon visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek. Székely szerint a társaság már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el, többnyire olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek nem hosszabbították meg a kontraktusát.

A cégnél áprilisban ismét 50 főt bocsátottak el - szintén olyanokat, akik próbaidősök voltak, vagy határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot - ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!