2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Sosem zuhant még akkorát az euróövezet gazdasága, mint áprilisbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 10:36:20
Címkék: Bihari hírek
Áprilisban a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, rekordalacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján - írja az MTI.

A Markit előzetes adatokon alapuló felmérése szerint a gazdasági aktivitás mutatószáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisra vonatkozóan 13,5 pontra, a felmérés 1998 júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az euróövezetben. Az előző hónapban, márciusban 29,7 ponton állt az euróövezeti kompozit BMI, áprilisra pedig 25,7 pontot vártak elemzők. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari egyaránt nagyot romlott áprilisra. A szolgáltatóipari BMI 11,7 pontra, a nyilvántartás kezdete óta a legalacsonyabbra csökkent a márciusi 26,4 pontról a várt 23,8 pont helyett. A feldolgozóipari BMI 33,6 ponton több mint 11 éves, 134 havi mélypontot ért el a márciusi 44,5 pont után, a várt 39,2 pont helyett.

"A BMI-felmérésben feltárt adatok az euróövezeti gazdaságnak az adatgyűjtés több mint húszéves történetében soha még nem tapasztalt mértékű összeomlásáról tanúskodnak. A lendületvesztés dinamikája is meghaladta a számos közgazdász által még lehetségesnek tartott mértéket. Az index értéke jóval a becslési konszenzus alá zuhant" - írja a jelentésben Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A BMI alakulása alapján az IHS Markit modellszámításai szerint

AZ EURÓÖVEZETI GDP 7,5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTHET AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN A KORÁBBI NEGYEDÉVHEZ KÉPEST.

Mivel a járvány megfékezése érdekében számos gazdasági területen az elkövetkező hetekben is érvényben maradnak a korlátozások, a második negyedévben a régióban valaha elszenvedett legnagyobb recesszióra kell számítani.

Remélhetőleg hamarosan megindul a korlátozások feloldása, hogy a gazdaság kimozdulhasson az áprilisi bénultság állapotából, ez azonban egy második fertőzési hullám kockázata miatt valószínűleg fájdalmasan lassú ütemben fog zajlani. Williamson szerint a kereslet elhúzódó visszaesése miatt az állásvesztés még a mostani rekordmértékűnél is nagyobb ütemben folytatódhat, ami újabb aggályokat vet majd fel a járványvédelmi intézkedések gazdasági költségeivel kapcsolatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!