2021. október 20. Szerda, Vendel.
 
Forrázás, ujjamputáció – megugrott a súlyos háztartási balesetek száma a karanténbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-26 20:52:04
Címkék: Bihari hírek
A kijárási korlátozások miatt otthon maradó tömegek miatt megsokszorozódtak a súlyos háztartási balesetek, mondta el Dr. Bende Balázs plasztikai sebész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa a Nők Lapja Cafénak.

Bende a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinka Égés- és Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján ügyelve tapasztalta, hogy elsősorban az otthoni főzés és a házibarkács okozza a problémát – a cikk szerint a traumatológián drasztikusan megnőtt a balesetből származó ujjamputációk száma –, de a grillezésben, bográcsozásban kevésbé járatosak is súlyos sérüléseket szenvednek a tavasz megékezésével, és a kevésbé hatékony házi praktikák is tudnak komoly gondot okozni.

Húsvét környékén a forró sonkalé egyébként is sok problémát okoz, ahogy a grillbaleseteknek is a tavasz az egyik fő szezonja, ám ezekből is több van Bende szerint. A grillezésnél például a nem megfelelő gyújtófolyadék az egyik fő gond:

többen grilleznek és hajlamosak a gyújtófolyadékot literszámra használni. Ami még a jobbik eset, mert van, aki gázolajjal vagy benzinnel próbálkozik, ami sokkal rosszabb. Mivel berobban

– mondta.

A főzés során történő forrázás mellett szintén gyakran találkoznak olyan esettel, amikor az üvegpohárba öntött tűzforró folyadék miatt szétrobbant a pohár, és az okoz sérülést.

A home office tömeges bevezetésével és a termelés jelentős visszaesésével csökkent a munkahelyi balesetek száma viszont. A háztartási balesetek megfékezése miatt mindenkit arra kér az orvos, hogy ha teheti, maradjon otthon, és legfőképp mérje fel saját képességeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!