2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Operatív törzs: Május 3-tól enyhíthetnek az intézkedésekenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-26 21:00:19
Címkék: Bihari hírek
A koronavírusnak újabb tíz halálos áldozata van Magyarországon, kezdte vasárnapi tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezzel 272-re nőtt a megerősített halálesetek száma. Egy 37 éves nő is meghalt, akinél extrém elhízást jelöltek meg alapbetegségként, a járvány eddigi magyarországi áldozatai között ő a legfiatalabb. Az új halálesetek közül a második legfiatalabb egy 58 éves férfi, akinek szívbetegsége és krónikus veseelégtelensége is volt.

Jelenleg 927 beteget kezelnek kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. Két beteget le tudtak venni a lélegeztetőgépről a Szent Imre kórházban, hangzott el az operatív törzs tájékoztatója előtt az  M1 Híradójában.

Müller rövidebb adatelemzést végzett. Elmondta, hogy a magyarországi megoszlás különböző, „különböző mértékben érintettek a megyék”, továbbra is a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb igazolt koronavírus-fertőzött.

A KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEK 57 SZÁZALÉKA NŐ, 43 SZÁZALÉKA FÉRFI.

A 272 elhunyt személy közül 256-an 60 éven felettiek, ketten pedig a 30-39 éves korcsoportba tartoztak. Jellemzően az idős, krónikus betegségekben szenvedők a koronavírus-fertőzés áldozatai.

Az országos tisztfőorvos hosszasan beszélt arról, hogy a korlátozás nem egyenlő a teljes bezártsággal,

de a vasárnap az legyen vasárnap! Kapcsoljuk ki a tévét és a telefont, legyenek számunkra vírusmentes percek. Közös testmozgás, akár az unokákkal is nagyon vidám hangulatot tud varázsolni az otthonukban. Sok online edzés is van, ami lehet szórakoztató, szeretetteljes és megnyugtató. Fontos, hogy szakítsunk magunk számára énidőt is!

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy a hétvégén kiemelkedően sok, összesen „1905 intézkedést hajtottak végre a kijárási intézkedések szabályainak megszegése miatt”. Lakatos tájékoztatott a határátkelőkön végzett munkáról is. Elmondta, hogy jelentősebb várakozásra csak Röszkénél, Nagylaknál és Csanádpalotánál kell számítani. Végezetül hozzátette, hogy ma reggel újabb szállítmány érkezett Kínából.

Az Index vasárnap is elküldte kérdését az operatív törzsnek, de arra ma sem kaptunk választ. Azt szerettük volna megtudni, hogy

HÁNY EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓT KEZELNEK KÓRHÁZBAN KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS MIATT, KÖZÜLÜK HÁNY SZEMÉLY ÁLLAPOTA KRITIKUS?

Az operatív törzs újságírói kérdésekre az alábbi válaszokat adta:

  • Mérlegelni kell a szomszédos országok által bevezetett intézkedéseket, figyelembe kell venni, hogy Magyarország nem ugyanabban az ütemben van, mint például Ausztria, éppen az enyhítéseket csak fokozatosan és óvatosan lehet letesztelni.
  • Egy embert többször is letesztelnek.
  • Összesen 70 eljárást indítottak rémhírterjesztés miatt, több esetben az elkövetők személyét is felderítették.
  • Légszomj, nehéz légzés – a roppant kellemetlen tünetek esetén nem kell várni senkire és semmire, javasolt sürgős segítséget, mentőt hívni.
  • Egyetlen teszteredményből nem javasolt következtetéseket levonni. Különböző tesztek léteznek, a gyorstesztekből is. Általában ezek megbízhatósága 30 százalék körüli, attól függ, hogy a fertőzés melyik szakaszában történt a vizsgálat.
  • Egy fertőzött két, három embernek tudja átadni a vírust. Magyarországon régóta egy alatt van az úgynevezett reprodukciós ráta.
  • Szombaton Magyarország és Szerbia között 694 személy átléptetése történt meg.
  • Amikor igazoltan koronavírus-fertőzött személy távozik a kórházból a szociális intézménybe, a kórházi osztályon két negatív vizsgálatot kell produkálni. Az elbocsátás további feltétele, hogy az illető három napja láztalan, nincs tüdőgyulladása és jó általános állapotban van. Amennyiben az illető soha nem volt pozitív, akkor bocsátható el a kórházból, ha 14 napig úgynevezett járványügyi megfigyelés alá helyezik.
  • A túlsúly és az extrém mértékű elhízás többlet kockázatot foglal magában a koronavírus tekintetében is. Ezeknél a betegeknél a gyógyítás – beleértve a lélegeztetést is – sokkal nehezebb, bonyolultabb.
  • Május 3. után módosítanak a 65 év felettiekre vonatkozó szabályokról is.
  • Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy nem kaphatjuk el újra a betegséget, miután egyszer már átestünk a fertőzésen.
  • Az operatív törzs szerint a járvány olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi, hogy május 3-tól enyhítsünk az intézkedéseken.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!