2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az osztályom az Aliexpressről rendelt FFP maszkot pluszbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-29 09:43:22
Címkék: Bihari hírek
Pulmonológusként, ráadáasul az egyik nyugat-magyarországi kórház koronaosztályán dolgozik az az orvos, aki a 444.hu-nak adott interjút névtelenül arról, hogy milyen helyzetek utalkodnak most az egészségügyben. Ő olyan covidos betegekkel foglalkozik, akik nem kerültek át az intenzív osztályra.

Az orvos elmondta, hogy nincs sok beteg az osztályon, ahol dolgozik, „lineáris emelkedés sincs a mi osztályunkon. Pedig ez a megye elég fertőzött. Vannak pozitívjaink, de elég kevés ment az intenzívre. Vannak gyógyultjaink, olyanok is, akik nagyon rosszul voltak." A védőfelszerelésről az orvos azt mondta, hogy FPP3-as maszkot még nem látott, FF2-t is csak azért kap, mert fokozott kockázatú beavatkozást végez.

De egy hétig kell használnom egy maszkot. Hivatalosan ezeknek a maszkoknak a használati ideje nyolc óra. Rá van írva, hogy ha levetted, akkor nem használhatod újra. Szkafandert és védőszemüveget privát szereztem magamnak. Az osztályom Aliexpressről rendelt FFP maszkot pluszban, hogy legyen a nővéreknek.

A pulmonológus azt mondja, erős túlzás, hogy ezt a problémát kormányzati úton megoldották volna, és kifejezetten veszélyesnek tartják, hogy a használt szkafandereket újra fel kell venniük – még akkor is, ha lefújják azt fertőtlenítővel. Hiszen nemcsak koronavírus-fertőzött betegekkel foglalkoznak, hanem a korábbi betegeikkel is. Ő maga nem fertőzött, a múlt héten kezdték el szűrni őket, egyébként pedig nem igazán fél tőle, hogy elkapja a betegséget, mivel nincs alapbetegsége.

Azt látjuk, hogy valóban a krónikus betegek viselik ezt rosszul, de azért látunk egészséges negyvenes férfiakat is, akiket odavág a vírus.

Beszélt arról is, mekkora problémát jelent most a fizetésük, mivel

a veszélyhelyzet kihirdetésével párhuzamosan azonnal megtiltották, hogy az egészségügyi dolgozók másodállást vállaljanak. Én nem magánrendelek, de aki magánrendel, az most nem mehetett magánrendelni. Amiből én és a más kollégáim is élnek (az állami fizetésem mellett) az az, hogy háziorvosként ügyelek egy másik városban. Mert úgy működik ez a rendszer, hogy mindenki más városba megy, mert a külsőst megfizetik, aki helyileg ott van, azt nem fizetik meg. Aki ezt így csinálja az nagyjából megkeresi még egyszer a fizetését. Ezt most beszüntették. Volt aki bedolgozott egy másik kórházba x napokon, most ezt sem lehet. Mindenki csak a fő, állami állásában dolgozhat. Ezt az ellátás is megszenvedi, és mi is.

Ez konkrét megélhetési problémákat jelent az ott dolgozók számára. Az orvos azt mondja, azért született ez a döntés, hogy így csökkentsték az orvos-beteg találkozásokat, és hogy a lehető legkisebb fertőzésveszélynek tegyék ki az orvosokat. A kormány által bejelentett plusz ötszázezer forintos juttatásról egyelőre nincs hír, a náluk kihirdetett,  covidos ellátásban résztvevők számára sem érkezettt még meg az óránként 1000 forintos bérkiegészítés.

Nekem az alapfizetésem 203 000 forint nettó, most 183 ezer forintot kaptam, mert ahogy mondtam, beteg voltam március elején, ezért három napot táppénzen voltam.

Aztán kifizetett 120 ezer forintot az autója szervizelésére, majd 60 ezret a kötelezőjére, és ezzel ugrott is a fizetése.

Nagyon jó ez a tapsolás, és hogy küldenek ebédet, meg nagyon cukik, de ebből én nem tudom kifizetni a kötelezőmet. Ami pedig erre rájön, hogy kötelezően ki kell vennünk a szabadságainkat. Május 31-ig tíz napot, majd augusztus 31-ig várhatóan újabb tízet, hogy ha vége a vészhelyzetnek, akkor ne maradjon kivehető szabadságunk, és az elmaradt beavatkozások, műtétek, vizsgálatok biztosan el legyenek végezve.

(Borítókép: FFP2-es maszk és kesztyű. Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!