2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Koronavírusos álhírek terjesztőire és kattintásvadász kamuoldalakra csapott le a rendőrségForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-29 10:09:02
Címkék: Bihari hírek
Három koronavírusos álhírek miatt indult nyomozást zárt le a rendőrség. Mindhárom nyomozás olyan internetes tartalmakkal kapcsolatos, amelyek a járványról szóló, "köznyugalom megzavarására alkalmas" valótlan állításokat tartalmaztak - írja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közleményére hivatkozva az MTI.

Az egyik nyomozás középpontjában olyan cikkek álltak, amelyek azt terjesztették, hogy

MÁR JANUÁRBAN TÖBB MAGYAR IS MEGFERTŐZŐDÖTT, SŐT MEG IS HALT A KORONAVÍRUSBAN, HOLOTT A JÁRVÁNY EKKOR MÉG NEM JELENT MEG MAGYARORSZÁGON

- írja az NNI. A nyomozók ebben az ügyben több tucat kattintásvadász kamuportált és egy hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot tárt fel.  Az NNI február 7-ei akciójában informatikai eszközöket foglaltak le és gyanúsítottakat hallgattak ki.

EGY MÁSIK ESETBEN EGY FEBRUÁR MÁSODIKÁN MEGJELENT CIKK MIATT INDULT NYOMOZÁS, AMELY SZERINT TÖBB KORONAVÍRUSOS MAGYAR BETEGET VITTEK EL A LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉRRŐL.

A nyomozók ebben az esetben azonosították az álhír íróját, valamint társát, aki a cikkeket a közösségi oldalakon terjesztette tovább. A gyanúsítottak célja a rendőrség szerint az volt, hogy az álhírrel növeljék az oldalon a kattintásszámot és így minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A repteres álhírt terjesztő két férfira a rendőrök március 11-én és április 8-án összehangolt akciókban csaptak le, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki.

A rendőrség közleménye ismét beszámolt arról a youtuberről is, aki március első felében azt kezdte el terjeszteni, hogy Budapestet teljesen le fogják zárni, onnan senkit nem engednek ki a koronavírus-járvány miatt. Ebben az ügyben március 10-én kezdődött a nyomozás, március 14-én pedig házkutatást tartottak a videóbloggernél, akit gyanúsítottként ki is hallgattak.

A beismerő vallomások és a bizonyítékok alapján mind a három ügyben április 27-én fejezték be a nyomozásokat a rendőrök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!