2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Egyre többeket fenyeget a bõrrákForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-04 11:13:56
Hatszorosára nõtt a melanomások száma Magyarországon az utóbbi 30 évben, csak tavaly 2200-an betegedtek meg, és körülbelül félezren haltak meg ebben a bõrrákban ...
- mondta a Magyar Dermatológiai Társulat vezetõségi tagja a hétfõi Országos Melanoma Napon. Oláh Judit beszámolt arról is, hogy a Melanoma Nap alkalmából az ország 98 helyszínén, csaknem 200 bõrgyógyász bevonásával tartottak szûrõvizsgálatokat, amelyen körülbelül 3 ezren vettek részt.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a melanoma is, ha idõben észreveszik, száz százalékosan gyógyítható. Ezért is fontos, hogy ha valaki szokatlan festékanyagot vesz észre a bõrén, tehát barna vagy fekete foltot, ami vérzik, viszket, gyulladt illetve bármilyen panaszt okoz, azonnal forduljon bõrgyógyászhoz - tette hozzá.

A nyári szezon elõtt a bõrgyógyász azt tanácsolja: mindenki a bõrtipusának megfelelõen védekezzen a nap sugárzása ellen. Azoknak ugyanis, akiknek fehér anyajegyes a bõrük, akiknek volt már a családjában melanomás, sokkal nagyobb esélyük van a betegségre. Nekik is lehet a szabadban például sportolniuk, de ilyenkor fedjék be minél jobban a bõrüket és azt a részt, amit nem tudnak betakarni magas faktorszámú fényvédõvel kenjék be. Hozzátette: tehát csak a barnulásért ne menjenek a napra, ugyanis "egészséges barnaság nincs sajnos".

A bõrgyógyász hangsúlyozta: mindazok, akik hétfõn nem tudtak részt venni a bõrvizsgálatokon, elmehetnek a területileg illetékes szakrendelõjükbe. A bõrgyógyászatokon ugyanis beutaló nélkül fogadják azokat, akiknek bármilyen panasza van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!