2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az ombudsman megnézi, milyen a járványhelyzet a magyar börtönökbenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-30 15:06:05
Címkék: Bihari hírek
Felkarolta Kozma Ákos ombudsman a Magyar Helsinki Bizottság kezdeményezését, és hivatalból vizsgálatot indított a magyar büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának, illetve a fogvatartottakra és őreikre fenyegető járványveszély felmérésére.

A Magyar Helsinki Bizottság április 3-án fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához, akit a civil jogvédők arra kértek,

ÉLJEN JOGALKOTÁS-KEZDEMÉNYEZÉSI JOGÁVAL A BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEK ZSÚFOLTSÁGÁNAK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN.

A Helsinki Bizottság fontosnak tartotta azt is, hogy az ombudsman vizsgálja ki, a speciális járványügyi intézkedések nyomán mennyiben érvényesülnek az elítéltek és a büntetés-végrehajtási dolgozók alapjogai.

A biztos hétfőn küldött – a jogvédő szervezet honlapján ismertetett - válaszlevelében leszögezte, osztja a civil jogvédők aggodalmát

miszerint a koronavírus-fertőzés megjelenése, esetleges terjedése a büntetés-végrehajtási intézetek zárt közösségében rendkívül nagy kockázatot jelenthet mind a fogvatartottakra, mind az ott dolgozó személyi állományra és hozzátartozóikra nézve.

Ezért hivatalból elrendelte az intézetek vizsgálatát, és a járványellenes intézkedésekről szóló kérdéseivel már megkereste

  • a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát,
  • az Országos Rendőr-főkapitányságot,
  • az Emberi Erőforrások Minisztériumát,
  • a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot,
  • valamint az Operatív Törzset is.

A következő lépésekről az ombudsman a beérkező válaszok fényében dönt.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözölte az ombudsmani vizsgálatot, de észrevételezte, hogy a biztos válaszlevelében nem tesz említést arról, vajon kezdeményezi-e, hogy a járvány idejére csökkentsék a börtönnépességet.

A koronavírus-járvány jellemző gócpontjai az idősotthonok mellett a zsúfolt, rossz higiéniai körülményekkel bíró büntetés-végrehajtási intézetek, a WHO is potenciális járványügyi gócpontokként azonosította a börtönöket. Ezért több országban a kormányok az enyhe ítéletüket töltő, vagy előzetes letartóztatásban lévő foglyok ideiglenes elengedésével próbálták csökkenteni a börtönzsúfoltságot.

(Borítókép: Börtönőr a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Fotó: AJpek Orsi / Index)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!