2020. augusztus 7. Péntek, Ibolya.
 
Vidéken lazítanak a kijárási korlátozás szabályainForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-30 15:08:56
Címkék: Bihari hírek
A koronavírus elleni védekezés új szakaszát jelentette be Orbán Viktor szerda este Facebook-oldalán.

Mint fogalmazott, a védekezés első szakasza mostanra lezárult.

Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

Fokozatosan és szigorú menetrend szerint megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon, folytatta. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN MARAD A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, VIDÉKEN AZONBAN ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET VEZETNEK BE.

Az új szabályok szerint május 4-től

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat.
  • Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban megmarad, és Orbán külön is arra kérte az időseket, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat.

Orbán azt ígérte, a részleteket csütörtökön ismertetik.

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel, és kéthetente felülvizsgáljuk a hatályban lévő védelmi szabályokat

- tette hozzá, a végén pedig még megjegyezte, hogy pénteken a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, mert anyák napja lesz vasárnap.

HÉTFŐN NULLA ÓRÁTÓL LÉPNEK HATÁLYBA A BEJELENTETT SZABÁLYOK, MONDTA KÉSŐBB KOVÁCS ZOLTÁN, NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓÉRT ÉS KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR AZ M1-EN.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy szerdán, azaz április 29-én döntenek a kormányülésen a járványügyi korlátozások enyhítéséről. Vasárnap Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy május 3-a után változtathatnak a korlátozásokon, és módosítják a 65 év felettiekre vonatkozó szabályokat.

KORÁBBAN ORBÁN VIKTOR EGY VIDEÓBAN BESZÉLT ARRÓL, HOGY A SZAKEMBEREK MÁJUS 3-ÁRA VÁRJÁK A JÁRVÁNY TETŐZÉSÉT.

Pénteken pedig már konkrét részleteket is említett a miniszterelnök az enyhítésekről. A Kossuth Rádióban azt mondta, új kijárási szabályokat fognak alkotni, mert a védekezés új szakaszába lépünk majd, és fokozatosan – szigorú menetrend szerint – újraindíthatja a kormány Magyarországot.

Jövő hétvégére új szabályokkal kell rendelkeznünk, ezek kialakítása gőzerővel folyik

– fogalmazott, és azt ígérte, hogy speciális szabályok vonatkoznak majd a veszélyeztetettebbekre, mert meg kell védeni az időseket, a krónikus betegségekkel, valamint a nagyvárosokban élőket.

Március 27-én vezették be a kijárási korlátozást Magyarországon. A szabályok értelmében az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák nyitva maradtak, de 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek mehettek ezekre a helyekre vásárolni.

A korlátozás két hétig volt érvényben, majd húsvét előtt, április 9-én bejelentette Orbán Viktor, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a korlátozást, és hetente döntenek a fenntartásáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!