2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Új 10 és 20 forintos érmék kerülnek forgalombaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2020-07-14 21:11:36
Címkék: Bihari hírek
A koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 10 és 20 forintos forgalmi érmék új emlékváltozatát bocsátja ki. A különleges fémpénzek 2- 2 millió példányban kerülnek forgalomba július 14-től, tájékoztat honlapján az MNB.


A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 20 Ft-os forgalmi érme tematikai oldala

Forrás: MNB

 

Az első napon gyártott, verdefényes 10 és 20 Ft-os veretet tartalmazó, sorszámozott díszcsomagolású termékből maximum 12 000 db készíthető. További, legfeljebb 2500-2500 darab érme a 2020. évi díszcsomagolású proof forgalmi érme sor részeként lesz még elérhető várhatóan az év végén, szintén a Pénzverő értékesítési csatornáin keresztül.

Figyelemmel a nagy gyűjtői érdeklődésre, az új 10 és 20 Ft-os emlékváltozatokat most először gyűjtői célú, MNB feliratos rolnis kiszerelésben is forgalmazza a Pénzverő.

A korlátozott példányszámú rolnik 50 db 10 Ft-os, vagy 50 db 20 Ft-os verdefényes forgalmi érme emlékváltozatot tartalmaznak. Mivel a gyűjtők számára a rolnis csomagolás többletértékkel bír, a rolnis érméket – hasonlóan az alacsony sorszámozású, hajtatlan forgalmi bankjegyekhez – a névértékhez képest feláras gyűjtői áron lehet majd megvásárolni. A rolnikból fejenként és címletenként 1-1 db lesz megvásárolható, a készlet erejéig.

Csomagolatlan érmékhez – szintén a készlet erejéig, limitált mennyiségben – az MNB Lakossági pénztárán kívül a Pénzverő érmeboltjában (Budapest, V. ker. Báthory u. 7.) is névértéken, címletváltás útján juthatnak hozzá a gyűjtők.

A kibocsátásra kerülő 10 és 20 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást, illetve magyar nőszirom motívumot egy új közös motívum váltja fel.

Az érme szélén található gyöngysorszegélyen belül, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG" felirat, lent – egy-egy pont között – a 2020 verési évszám olvasható. A középmezőben – szív alakot formálva – a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású névtelen hősök sematikus ábrázolása látható, az ábrázolás alatt, két vízszintes sorba tördelve a „TISZTELET A HŐSÖKNEK" felirat olvasható.

 

A szív alakot formáló éremkép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést, megbecsülést.

 

A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 10 Ft-os forgalmi érme névértékes oldala

Forrás: MNB

Az érmék közös tematikus oldalát a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina grafikus tervezte, akinek terve az érmék tervezésére kiírt nyílt pályázatra beérkezett 345 pályamű közül bizonyult a legjobbnak.

 

A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 10 Ft-os forgalmi érme tematikai oldala

Forrás: Origo

Az érmék a technikai paramétereikben megegyeznek a készpénz-forgalomban használt 10 és 20 Ft-os érmékkel:

- a 10 Ft-os érme réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 6,1 gramm, átmérője 24,8 mm, peremvastagsága 1,7 mm, széle szaggatottan recézett,
- míg a 20 Ft-os érme réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből készült, súlya 6,9 gramm, átmérője 26,3 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle recézett.

A 10 és 20 forintos forgalmi érme 2020. évi emlékváltozata 2-2 millió példányban készül.

A jegybank elsődleges célja, hogy ezek az érmék a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak, így a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során lehet majd velük találkozni.

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében biztosítja az érmékhez való hozzájutást. Tekintettel a hatalmas érdeklődésre egy ügyfél címletenként legfeljebb 10 érmét válthat.

 

A Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 20 Ft-os forgalmi érme névértékes oldala

Forrás: MNB

A korábbi évek forgalmi érme emlékváltozat-forgalmazási gyakorlatának megfelelően, a kibocsátás napjától a mindkét címletet tartalmazó, ún. első napi díszcsomagolású szett is vásárolható lesz a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!