2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Kiszáradt szikes tó telt meg újra vízzel DerecskénélForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2020-07-17 18:50:04
Címkék: Bihari hírek
A tómederben ismét sokhektárnyi egybefüggő vízfelület alakult ki.

 

Újra számos vonuló állatfaj otthonául szolgál az a szikes tó, amelynek medre évekkel ezelőtt kiszáradt, nemrég azonban ismét megtelt vízzel. A hírről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számolt be a közösségi oldalán.

Mint írták, a Derecske melletti Nagy-Nyomás nevű egykori szikes tó vizét hosszú éveken át a rajta áthaladó Pekár-csatorna teljes mértékben elszállította, így a jól kirajzolódó tómeder mindig szárazon állt. A nemzeti park által néhány éve elvégzett munkának köszönhetően a tómederben ismét sokhektárnyi egybefüggő vízfelület alakult ki.

 

A jellegzetes szikes tavak általában nagyon sekély (1 méternél sekélyebb) és változó kiterjedésű, lefolyástalan időszakos vagy ingadozó vizes élőhelyek, melyek különböző geológiai üledékrétegeken alakultak ki, a Kárpát-medence sajátos hidrogeológiai és kontinentális klimatikus adottságai között a pleisztocén végén és a holocén elején. Vízkészletüket a felszín alatti víz ásványi anyagokban gazdag feláramlása határozza meg, amely meghaladja a felszíni vízgyűjtőről és a csapadékból származó vízmennyiséget. Ezért a szikes tavak sajátos hidrogeológiai rendszereket képeznek. A Natura 2000 hálózatban a kiemelt jelentőségű élőhelyek közé tartoznak, jelentős részük az EU madárvédelmi direktíva szerint kijelölt különleges madárvédelmi terület – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!