2018. június 22. Péntek, Paulina.
 
A PSZÁF felfüggesztette az ingatlanalapok forgalmazását
Utolsó módosítás: 2008-11-10 12:05:51
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteki határozatában tíz napra felfüggesztette a magyarországi befektetési alapkezelők által kezelt nyíltvégű ingatlanalapok és ingatlanalapok alapjai befektetési jegyeinek forgalmazását. A felfüggesztés időtartalma alatt ezen alapok befektetési alapok jegyeit nem lehet megvásárolni, illetve visszaváltani.

Az intézkedés célja az, hogy a felfüggesztés időtartalma alatt az érintett intézmények a megtakarítók befektetéseinek védelme érdekében a befektetési jegyek tulajdonosait tájékoztassák az ingatlanalapokba és az ingatlanalapok alapjaiba történő befektetések természetéről, értékük várható alakulásáról, kockázataikról, ezzel is segítve a megalapozott befektetési döntéseket.

Mindezekkel összhangban a PSZÁF kötelezte az érintett intézményeket, hogy a felfüggesztés időtartalma alatt módosítsák kezelési szabályzatukat a megtakarítások védelmének, a befektetők jogos érdekeinek, valamint a befektetők egyenlő elbánása elvének szem előtt tartásával. (A PSZÁF honlapján közzétett tájékoztatás szerint a döntés közel harminc alapot érint.)

Az elmúlt években jól ment az ingatlanalapoknak: plusz hozamot tudtak produkálni, mondjuk az állampapírokhoz képest, ez vonzóvá tette őket, pénzbőség jellemezte a helyzetüket. A pénzügyi válság súlyosbodásával azonban az állampapírok hozama megugrott és a betéti kamatok is emelkedtek, így utóbbiak akár néhány százalékponttal jobb befektetési lehetőséget kínáltak. Ennek nyomán pedig sok befektető elfordulhatott az ingatlanalapoktól, ami a likviditás szűküléséhez vezetett - mondta a felügyeleti döntést kommentálva Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja..

Ezen konstrukciók sajátossága, hogy - nevükből adódóan - ingatlanokba fektetik a vagyonuk egy részét, a fennmaradó hányadot különböző értékpapírokban, például államkötvényekben vagy kincstárjegyekben tartják. Az ingatlanalapok utóbbi eszközökből egy darabig biztosítani tudják a likviditást, amennyiben azonban elfogynak az értékpapírok, akkor likviditási probléma jelentkezhet.

Legrosszabb esetben arra kényszerülhetnek ezek az alapok, hogy megváljanak egyes ingatlanoktól - fogalmazott Pillár Zsolt és hozzátette, a mostani rendkívül bizonytalan piaci helyzetben a pénzügyi felügyelet vélhetően a befektetők megnyugtatása miatt függesztette fel az ominózus befektetési jegyek kereskedését.

Az Erste Bank az [origo]-hoz eljuttatott közleményében tudatta: tudomásul veszi a PSZÁF döntését, de az Erste által kezelt ingatlanalapokat illetően indokolatlannak és szükségtelennek tartja az intézkedést. Bízik ingatlanalapjai jó teljesítményében, ezért azon ügyfeleinek, akiknek a kérdéses időszakban szükségük lesz az alapban elhelyezett tőkéjükre, a befektetési jegyek fedezete mellett kész hitelt adni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!