2024. április 19. Péntek, Emma.
 
„Bevették” az athéni Akropoliszt a tüntetõkForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-05 11:00:01
Két napos általános sztrájk kezdõdött Görögországban. A közalkalmazottak a megszorító intézkedések ellen tiltakoznak, amely a szakszervezetek szerint csak a kisembereket sújtja.

A légiforgalmi dolgozók is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, a Malév emiatt törölte két holnapi görögországi járatát.

„Európa népei lázadjatok!” - Ezt a feliratot függesztették ki az Akropolisz oldalába a görög kommunisták, akik megszállták a mûemléket. A rendõrök nem avatkoztak közbe, így nem voltak atrocitások sem, nem úgy mint délután a parlamentnél, ahol a rendõrök könnygázt vetettek be a tüntetõk ellen.

Így kezdõdött a két napos általános sztrájk Görögországban. A megszorító intézkedések elleni megmozduláshoz többek között a tanárok, kórházi dolgozók is csatlakoztak, a közlekedés pedig megbénult, ahogy néhány hete is. A görög kormány döntése nyomán csökkentik a közalkalmazottak fizetését, a nyugdíjakat, miközben adóemelés is lesz. Így kaphatják csak meg a pénzügyi segélycsomagot a Valutaalaptól, és az Európai Uniótól, pontosabban az eurót használó 15 országtól. Ezért például míg Szlovákiának hozzá kell járulnia az akcióhoz, addig Magyarországnak nem, mert még a közös pénz elõszobájának számító ERM-II rendszerben sincs benne.

A görögökre nehéz évtized vár. "A Nemzetközi Valutaalap úgy fog ellenõrizni minket, mint egy új diktátor, aki három havonta szívja a vérünket" - mondja ez a benzinkutas. A szakszervezetek szerint a megszorítások éppen az alacsony jövedelmûeket sújtják leginkább. Ráadásul még koránt sincs vége a válságnak. Az elemzõk szerint a 110 milliárd eurós segélycsomag sem garantálja, hogy Görögország kilábal a válságból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!