2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nagy port kavart az MSZP-s szórólap BiharbanForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2010-05-06 08:38:13
Sokakat felháborító szórólapok láttak napvilágot még a választás elsõ fordulója elõtt a bihari településeken. A községekre lebontott röpcédulák március 13-ai keltezéssel jelentek meg. Vannak, akikhez még csak mostanában jutott el ...

a volt országgyûlési képviselõ asszony fotójával,  és az MSZP logójával ellátott lapocska, amin bevezetésként az alábbi felirat szerepel: „ Minden ellenkezõ híresztelés ellenére nagyon sok fejlesztés valósult meg a településen 2006 és 2010 között. Szavak helyett álljanak itt a tények: az elmúlt négy évben a választókörzet több, mint 23 milliárd Ft-tal lett gazdagabb. Hová került ez a sok pénz? A teljesség igénye nélkül segítünk Önnek!” Aztán szépen sorakoznak egymás alatt az egy-egy falu intézményeinek, civilszervezeteinek, vállalkozóinak támogatásként adott milliós, több százezres összegek. A felháborodást az okozta, hogy az emberek úgy értelmezték, a felsorolt pénzekhez maga Gyula Ferencné, illetve az MSZP juttatta az említetteket. Pedig, mint mondták, a legtöbb összeg pályázati támogatást takar, ami független a pártoktól, legfõképpen a képviselõnõtõl.

A szórólap sok kalamajkát okozott már. Egymás ellen fordított embereket, rágalmazások, sértõdések, felháborodások alakultak ki miatta. A furtai Hajdú Zoltánéknak is nagyon sok kellemetlenségük származott abból, hogy a lakóhelyükön megjelenõ lapon szerepelt a nevük, miszerint növénytermesztéshez erõgépek vásárlására 15 millió forinthoz jutottak Gyula Ferencné segítségével. Az 1993 óta mezõgazdasági egyéni vállalkozóként munkálkodó Hajdú Zoltán és felesége felháborodásukban a nyilvánossághoz fordultak. Elmondták, róluk köztudott a jobboldaliságuk. Zoltán a korábbi választásokon Fidesz delegáltként részt vett a szavazat számláló bizottság munkájában is. Annyira erõs a politikai meggyõzõdésük, hogy ha az MSZP ajánlott volna nekik pénzt, akkor sem fogadták volna el. Az exképviselõ asszonyt személyesen nem is ismerik, most mégis nagyon rossz hírbe hozta õket. A szórólap megjelenése óta az a szóbeszéd járja a faluban, hogy átálltak az MSZP-hez, mert onnan kapták a támogatást.


Saját igazuk bizonyítékaként pedig bemutatja azt a nyertes AVOP pályázatot, amit még 2005. április 18-ai dátummal küldött ki nekik az MVH (Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal). Ezen a pályázaton nagyon sokat dolgoztak, háromévi munkájuk fekszik benne, tudtuk meg a vállalkozótól és feleségétõl. Az, hogy végül megnyerték a 15. 082. 417 forintos támogatást, egyedül maguknak köszönhetik, és a dátum is igazolja, hogy mindez még Gyula Ferencné megválasztása elõtt történt.


Arra gondolnak, hogy mivel a pályázatot internetre is feltették hivatalból, onnan juthatott hozzá a szórólap készítõje, és felhasználta az adatokat. A választás elsõ fordulója után az egyik traktoros mutatta meg nekik a lapot. „Mi azt szeretnénk, ha Gyula Ferencné nyilvánosan elnézést kérne azért, amiért a nevemet a tudtom nélkül, jogtalanul, valótlan adatokkal felhasználta. Ezt a pénzt nekem nem õ adta, ezért kérem, hogy ugyanolyan nyilvánosan tegye ezt közzé, mint amilyen nyilvánosan ezt a szórólapot terjesztették. Õ most már eltûnik, de mi itt maradunk, és szembesülni kell az emberekkel. És ilyen kis helyen, ha rossz hírét keltik valakinek, akkor azt nehéz lemosni.”
Csökmõn is felkavarta a kedélyeket az említett szórólap csökmõi változata. Az egyik közintézmény munkatársának például olyan kellemetlenségben volt emiatt része, hogy amikor vásárolni betért az egyik helyi üzletbe, az ott csevegõ asszonyok megmutatták neki a szórólapot, és kérdõre vonták, hová tették azt a pénzt, amit kaptak Gyula Ferencnétõl. Mint mondja, nagyon meglepõdött, mert a nyomtatvánnyal is akkor találkozott elõször, a rajta szereplõ adatok pedig egyenesen mellbe vágták, mert az ott feltüntetett támogatásról õ nem is tudott. Az intézményhez érkezett pénzek ugyanis mind pályázati forrásból származnak. Ehhez semmilyen pártnak nincs köze. Felháborítónak tartja, hogy bárki is ilyesmit közreadhatott.


Darvason is többeket ért hasonló meglepetés. Az egyik ott élõ vállalkozó dühében egy „ellenplakátot” is gyártott tiltakozásul, és kiragasztgatta a faluban, hogy megcáfolja az MSZP-s szórólap tartalmát. Beszélni viszont már nem akar az esetrõl.
Komádiban is botrányt keltett a hirdetmény, hiszen ott összesen 1 milliárd 600 millió Ft-os támogatásról szólt a részletezés, amiben a városi önkormányzattól kezdve a jelentõsebb cégek, és vállalkozók is szerepelnek.


Gulyás András, Zsáka polgármestere elmondta, hogy a szóban forgó szórólap zsákai változatán az iskola beruházási támogatása is szerepel. Ez õt nagyon felháborította, mert azt, hogy egy kitûnõen elkészített, sikeres pályázatot tudtak benyújtani, az Dr. Suchman Tamás politikusnak köszönhetõ, mert mint mondta: „ a mi képviselõink nem foglalkoztak velünk.” A polgármester nem érti, hogy a pártok, politikusok miért próbálnak belenyúlni a pályázati rendszerbe, mikor annak párttól függetlennek kellene lennie.  A szórólapról még megjegyezte, hogy felelõtlenségnek tartja, hogy pályázati támogatásokat használtak fel kampánycélra, hiszen azok az emberek, akik huszonnyolcezer forintból élnek havonta, ebbõl csak annyit fognak fel, hogy xy kapott egy nagy összeget, amibõl bizonyára remekül él.  Az ilyeneknek nehéz bebizonyítani, hogy nem errõl van szó.


Természetesen megkérdeztük Gyula Ferencnét is, aki elmondta, hogy a szórólapon feltüntetett adatokat a Gazdasági Minisztérium egy hivatalos kiadványban adta közre, és ezt a választás ideje alatt a képviselõjelöltek felhasználhatták. Bár õ személyesen nem ellenõrizte az adatok valódiságát, de akiknek ez volt a dolguk, bizonyára megtették. Tudja, hogy sokan félreértelmezték, de itt nem arról volt szó, hogy személyesen tõle, vagy a párttól kapták a támogatást az említett szervek, személyek, hanem olyan pályázati támogatásokról, amik az MSZP nyolcéves kormányzása alatt érkeztek a térségbe.  Egyébként ezek nem titkos adatok, interneten is bárki hozzáférhet. Annyit még hozzáfûzött, hogy így utólag úgy gondolja, hogy jobb lett volna más fejlécet csináltatni, mert ezekre a szórólapokra 2006-2010 lett nyomtatva, pedig a nyolc év nyertes pályázataiból tallóztak. Nem került rá minden, csak válogattak a nyolcévnyi anyagból. A felháborodásokra reagálva azt mondta, akinek problémája van, az forduljon a Gazdasági Minisztériumhoz. Õ úgy érzi, hogy a mandátuma alatt pártállástól függetlenül igyekezett segíteni az itt élõket, fõleg a fiatal gazdákat, hiszen ezen a vidéken a mezõgazdaság jelenti a legfõbb megélhetési forrást.

 

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: Lilaköd (2010-05-06 21:43:23)

....No comment! Ez az MSZP! Mit lehet várni tõlük?

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!