2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Õszi szépségápolás tökkel, almával, mézzelForrás: noihir.hu
Utolsó módosítás: 2008-11-19 07:10:56
Ahogy közeleg a hideg idõ, egyre többen tapasztaljuk az õszre (és tél elejére) jellemzõ, bosszantó "szépségproblémákat": a hajunk fakó, a bõrünk száraz, könnyen kipirosodik, a körmünk is töredezhez. Az õsz legkellemesebb zöldésgei, gyümölcsei azonban külsõleg és belsõleg fogyasztva egyaránt megszépíthetnek, ráadásul könnyen és olcsón beszerezhetjük õket!Írja meg véleményét, tapasztalatait, praktikáit!

Nemcsak a valódi melegtõl, de a vénasszonyok nyarától is elbúcsúzhatunk, végérvényesen beköszönötött az õsz. A meleg, a hosszú nappalok, a csodás napsütés már sajnos a múlté - mint ahogy a "természetes" nyári szépségünk is: miközben a természet pazar színekbe öltözik, egy átlagos nõ azon kaphatja magát, hogy lekopik a nyári barnaság, fakulni kezd a haj, és a szél, a csípõs hajnalok, a központi fûtés vagy a légkondicionálás erõsen próbára teszi a bõrét.

Az õsszel felmerülõ szépségápolási problémákkal azonban könnyedén felvehetjük a harcot: nem kell hozzá srm túl sok eszköz, sem hosszú, a fürdõszobában töltött órák. Sõt, az õsz legkívánatosabb gyümölcsei - mint a sütõtök, az alma, vagy a dió és a méz, nemcsak "belsõleg" vannak igen jó hatással a szervezetünkre, hanem a bõrre, hajra kenve is kihasználhatjuk ezeket a növényeket.

 

Tejjel-mézzel folyó fürdõ

Az õszi szépítkezést kezdhetjük rögtön egy kellemes, forró fürdõvel - már az ókor legendás hölgyei is örömmel használták a tejes-mézes fürdõ, mely bársonyossá és jól hidratalttá teszi a bõrünket: egy liter zsíros tejben keverjünk el fél deci mézet, majd keverjük bele az egészet a fürdõvizünkbe  (vigyázzunk, ez ne legyen túl forró, mert az már száríthatja a bõrt). A méz hidratáló, vérkeringést élénkítõ és tisztító hatású, míg a tej bársonyossá és puhává varázsolja a bõrt, hiszen rengeteg fontos vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz.

Ha még erõteljesebb hidratáló, ugyanakkor kellemesen tisztító hatást szeretnénk, akkor ne tejjel, hanem olcsó vörösborral (4 pohárnyival) keverjük össze a mézet. A szõlõben, így a borban is rengeteg az antioxidáns és más, különleges bõrszépítõ hatóanyagok.

 

A bõrradír mindenkinek jót tesz!

A rendszeres bõrradírozás minden bõrtípusú embernek ajánlott, és nem csak õsszel - a finom dörzsölés ugyanis eltávolítja a felesleges hámsejteket, így a bõr ragyogó és feszes lesz.

"A smink is sokkal szebben mutat egy leradírozott bõrön, és a krémekben található anyagok is sokkal jobban fel tudnak szívódni" - árulta el Gáspár Viki sminkmester. "Akiknek problémásabb, mitesszeresebb vagy vastagabb bõre, annak hetente, a kevésbé problémás, vagy szárazabb bõrûeknek kéthetente érdemes radírozni. Viszont - fõleg azoknak, akiknek tágabbak a pórusaik - nem ajánlatos nagy szemcsés bõrradírt használni, mert ezek a készítmények felszakíthatják a bõrt. Használjuk inkább olyan peelinget, amelyik megszárad a bõrön, és így magát a krémet masszírozzuk le."

A bõrradírozás a testnek is jót tesz: a mandulás-zabpelyhes radír ráadásul isteni illatú, és még meg is nyugtatja a bõrt. Keverjünk össze két rész durvára õrölt mandulát, egy rész zabpelyhet, és annyi natúr joghurtot, hogy jól kenhetõ, nem túl folyós pasztát kapjunk (akár egy kicsit össze is turmixolhatjuk). Az egész testünkre használhatjuk, majd, ha alaposan ledörzsöltük a bõrünket, öblítsük le a krém maradékát kellemesen meleg vízzel.

 

Tojást és tököt az arcra, mézet a szájra

Tápláló vagy simító arcpakolásokat otthon is könnyû kikeverni, nem kell mindig a boltban kapható tasakokra hagyatkoznunk: elég hozzá némi szabadidõ, és valamilyen természetes anyag: méz, sütõtök vagy éppen tojás. A tápláló mézes pakoláshoz két kanál mézet keverjünk el a kedvenc arckrémünkkel, kenjük fel a bõrünkre, hagyjuk rajta egy fél órát, majd mossuk le langyos vízzel. A mézet kutyulhatjuk tojássárgájával is, bársonyossá teszi a bõrt.

Ha inkább tisztító hatású pakolást szeretnénk, válasszuk a sütõtökös-mézes arcmaszkot. Két evõkanálnyi nyers sütõtököt turmixoljunk össze két kis kanál mézzel, egy tojássárgájával és némi joghurttal, majd kenjük az arcunkra, és hagyjuk rajta 15-20 percig. A sütõtökben található cink és A-vitamin nagyon jó hatással lesz még a kicsit problémásabb bõrtípusokra is!

Csinálhatunk pakolást gyümölcsökbõl is. Ez lehet alma vagy körte - ezeknek ráadásul most van szezonja!  Turmixoljunk össze egy meghámozott almát vagy körtét annyi tejszínnel vagy joghurttal, hogy szépen kenhetõ maradjon, majd hagyjuk a bõrünkön negyed órát. A gyümölcsökben található vitaminok ennyi idõ alatt remekül feszívódnak, és megfiatalítják a bõrt. Ráadásul, az almában természetes gyümölcssavak is találhatóak - amelyek finoman hámlasztják és frissítik a fáradt arcot.

Duzzadt szemre rakhatunk uborkát, de használhatunk fekete teát is: a filtert áztassuk egy keveset hogy maradjanak benne hatóanyagok, langyosan tegyük a szemre és hagyjuk rajta pár percig - a karikák eltûnnek, a szemünk pedig különlegesen csillogó lesz.

Ha cserepesnek, száraznak érezzük az ajkainkat, akkor azokat is kényeztessük el egy finom mézes "pakolással": elõszr finoman radírozzuk le a bõrt a szánkról egy puha fogkefével, majd kenjünk rá mézet, és hagyjuk rajta egy éjszakán keresztül!

 

Segítség a hajtincseknek

Az õszi idõszak másik jellemezõ problémája, hogy az erõs nyári napsütés a fejünk búbján is otthagyja a nyomát - könnyen azt vehetjük észre, hogy a tincseink szárazabbak, sprõdebbek, mint korábban, nehezebb kifésülni a hajat, könnyebben kócolódik és töredezik.

"A nyári napsütés a haj tetejét kiszívja, a haj kiszáradt, ezért balzsampakolást kell rárakni." - javasolja Csernek Szilvia fodrász. Ilyet kérhetünk a szakembertõl, vásárolhatunk a szaküzletben, és készíthetünk otthon is. Az olívaolaj például kitûnõ hajkondicionáló hatású. Hatékony tápláló hajpakolás készül két evõkanál olívaolajból, egy teáskanál mézbõl és egy tojásból. A zsíros haj ápolásánál a kamilla lehet jótékony hatású: a kész kamillateát keverhetjük mézzel is.

Az egyik leghatékonyabb "krém", különösen a száraz hajra, avokádóból és joghurtból készül: egy nagyon érett, puha avokádó húsát turmixoljuk össze két evõkanál natúr joghurttal, kenjük fel a nedves hajra, és alaposan masszírozzuk be (akár a fejbõrbe is). Ha még erõsebb hatást szeretnénk, akkor tegyünk fel zuhanyzósapkát, és hagyjuk hatni a pakolást tíz percig. A hatóidõ lejártával öblítsük ki, majd samponnal is mossuk meg a hajunkat.

"Az ollót azonban a balzsam se helyettesíti, ha nagyon töredezett a hajunk, akkor mindenképpen vágassunk belõle" - teszi hozzá a szakember. "Mint ahogy az alapos hajszárítást sem szabad elhanyagolni. Nagyon kell vigyázni, hogy ne fázzon meg a hajunk. Az ember nedves alsónemûben sem szokott szaladgálni, úgyhogy vizes hajjal se tegyünk ilyet. A nyirkos haj alatt ugyanis megfázik a fejbõrünk, amitõl hullhat, és korpásodhat a hajunk."

 

Szépítõ ápolás - belülrõl

A vitaminokat nem csak kenni, de enni is lehet: így legalább annyit használnak a szépségünknek, mint a külsõleg történõ alkalmazás. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke egyetért azzal, hogy a hidegben, a meghûlések szezonjában fontos a C- és az E-vitamin bevitel. Ennek érdekében érdemes csipkebogyót enni - jöhet a hecsedli lekvárban, vagy teában; de jó C-vitamin forrás lehet a fekete ribizli, a citrom, a narancs, a kivi, a káposzta, vagy a brokkoli.

Az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, ezért érdemes naponta pótolni, hiszen a szervezet csak rövid ideig képes tárolni. E-vitamint a búzacsírában, a szójában, a növényi olajokban, vagy a tojásban találunk, de az olajos magvak - így például a dió is tartalmaz E-vitamint.

Antal Emese szerint a bõr számára fontos lehet még az A-vitamin, ami a tejben, a vajban, a húsban, a májban, a tojásban található meg. A dietetikus szakember arra is felhívja a figyelmet, ne felejtsük el, hogy a vannak még napsütéses órák, érdemes tehát kimozdulni a szabadba, és a napfény "vitaminjait" is begyûjteni.

A holnap, az a nap, amikor abbahagyod a dohányzást, és elkezded a fogyókúrát - szokták mondani, és a halogatásra remek alibit nyújt, hogy õsszel, és télen szinte mindenik felszed egy-két kilót. De nem érdemes várni a szépítõ diétával addig, amíg esetleg jobb idõ lesz.

 

"Ha valakinek valóban szüksége van a fogyókúrára, tehát túlsúlya van, akkor jobb azonnal elkezdeni, és nem azon töprengeni, jó-e az idõpont. Az megfigyelhetõ, hogy a hidegebb hónapokban egy-két kilót felszedünk, de ez - egyebek mellett - annak tudható be, hogy a kevesebbet mozgunk, hiszen hidegben nehezebben mozdulunk ki" - mondja a dietetikus szakember.

Aki fogyókúrázik annak még fokozottabban oda kell figyelni a vitamin bevitelre. Ilyenkor akár még valamilyen étrend-kiegészítõ is hasznos lehet. "Egy egészséges embernek, ha kiegyensúlyozottan táplálkozik, nincs szüksége étrend kiegészítõkre. Viszont a megelõzés szempontjából, amikor valaki fogyókúrázik, vagy stresszes idõszakot él át, mondjuk a vizsgák miatt, akkor lehet szüksége ilyesmire. Arra is érdemes figyelni, hogy az immunrendszer is gyengébb lehet õsszel" - teszi hozzá Antal Emese.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!