2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Gigantikus pénzügyi csomagról döntöttekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-10 12:37:41
Hajnalba nyúló tanácskozásukon az Európai Unió pénzügyminiszterei megállapodtak Brüsszelben egy új, európai pénzügyi alap létrehozásán, amelyet azoknak az országoknak kínálnak fel, akik bajba kerülnének a görög válság miatt.
A csomag 500 milliárd eurót tartalmaz. Közben a Nemzetközi Valutaalap is elfogadta, hogy a görögöknek kifizeti a 110 milliárdból ráesõ 30 milliárdot.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei még a hétfõi piacnyitás elõtt akartak üzenni a piacoknak, hogy megvédik az eurót. Az elmúlt hetekben a befektetõk félelme felerõsödött, hogy a görög válság elérheti az eurozóna más országait is, például Spanyolországot, vagy Portugáliát. Az eurót használó 16 állam úgy döntött, hogy 440 milliárd eurós alapot hoznak létre, további 60 milliárdot pedig az Európai Bizottság ad. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még 250 milliárdot tesz elérhetõvé szükség esetére, így a teljes összeg 750 milliárd euróra rúg.

A megállapodás hírére a hétfõn elõször nyitó ázsiai tõzsdék pozitívan reagáltak, és az euró árfolyama erõsödni kezdett a devicapiacon, míg a tõzsdéken a részvények árfolyama emelkedni kezdett. Több mint egy százalékos pluszban van a hongkongi börze és a japán Nikkei is, néhány óra múlva pedig nyitnak az európai piacok is.

A tanácskozás azért is húzódott el, mert a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble rosszul lett, és meg kellett várni, míg az õt helyettesítõ belügyminiszter Brüsszelbe érkezik. Hírek szerint Schäuble jobban van, és egy gyógyszer mellékhatása miatt szállították kórházba. Az európaiak még pénteken elfogadták a görögök kisegítésérõl szóló korábbi határozatot, tegnap pedig a Nemzetközi Valutaalap is rábólintott a tervre, így egyelõre nincs akadálya annak, hogy Athén megkapja a 110 milliárd eurós hitelt, amely az államcsõd elkerüléséhez van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!