2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Agyhártyagyulladás fenyegeti az utazókatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-11 12:14:51
Afrikában egy olyan agyhártyagyulladást okozó baktérium okoz járványt, amely ellen nincs oltás, ezért azok a magyar utazók, akik ide készülnek, különösen legyenek elõvigyázatosak.Jelenik Zsuzsa felhívta arra is az utazók figyelmét, hogy szintén nincs orvosi védekezés a szúnyogok által terjesztett dengue-láz ellen, ...

ami Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, sõt szinte egész Ázsiában jelenleg sok megbetegedést okoz.

 

Az afrikai agyhártyagyulladást okozó járvány baktériuma egy olyan törzsbõl származik, amelynek X a neve, és amely ellen jelenleg nincs védõoltás - mondta a szakember. Jellemzõje, hogy nagyon gyorsan terjed, nagyon gyorsan alakulnak ki a tünetek is, ráadásul 15-20 százalékban halálos. Ezért azok a magyar utazók, akik mostanában például Nigériába, Csádba, Maliba vagy Kamerunba készülnek, kerüljék azokat a helyeket, ahol ezt a cseppfertõzéssel terjedõ betegséget elkaphatják.

Valószínûleg több magyart érint a kedvelt ázsiai üdülõhelyeken is terjedõ vírusos betegség, a dengue-láz. Jelenik Zsuzsa elmondta, hogy például Baliról is kaptak olyan jelzést, hogy egy ötcsillagos szálloda magyar lakói is elkapták ezt a betegséget. A szakember hozzátette: ez a kellemetlen betegség gyakran hetekig is eltarthat, ezért is fontos a védekezés: oltás híján a szúnyogriasztás, az egész testet befedõ öltözködés. A dengue-láz tünetei: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom.

A szakember hangsúlyozta: természetesen a magyaroknak leginkább a szennyezett vízzel és étellel terjedõ hepatitis A-val kell vigyázniuk, amely leginkább a mediterrán országokban veszélyezteti az utazókat. Ez ellen azonban van védõoltás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!