2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Döntöttek a bizottsági elnöki posztokrólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-12 11:42:34
Megállapodtak az ellenzéki pártok az új parlamenti bizottságokról. Ennek értelmében MSZP-s képviselõ vezeti majd a költségvetési, a foglalkoztatási és a fogyasztóvédelmi, ...

jobbikos politikus a nemzetbiztonsági és az ifjúsági, LMP-s pedig a fenntartható fejlõdésért felelõs bizottságot. Az ellenzéki pártok 16 bizottsági alelnöki posztot kaptak. Az is eldõlt, hogy a mentelmi és az emberi jogi bizottságokat KDNP-s politikus elnökli majd.

Pénteken a köztársasági elnök nyitja majd meg az alakuló ülést.

„Az alakuló ülés ünnepi alkalom, utána intenzív parlamenti munka kezdõdik. Meg is ígérte a kormánypárt, és így is szokás. Ennek a törvényhozó munkának része, hogy a kormányt is megválasztják, de nem az elsõ héten, most csak a törvényhozás fog üzemelni” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont Intézet kutatási igazgatója.

A Fidesz elnöke várhatóan a jövõ héten terjeszti a parlament elé az új kormány programját. Ezt az országgyûlésnek kell megtárgyalnia. A képviselõk utána együtt szavaznak a miniszterelnökrõl és a programról. Ezután tehet esküt a miniszterelnök, és alakíthatja meg a kormányát.

Az alakuló ülés elõkészítése kedden is folytatódott: a parlamenti pártok a bizottsági helyek elosztásáról tárgyaltak.

„Két olyan terület van, ahol fontos az ellenzéki kontroll, a külügyi és a költségvetési bizottság” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetõje.

Ezt még pénteken mondta a szocialisták frakcióvezetõje. A keddi tárgyaláson azonban a szocialisták elfogadták, hogy a külügyi bizottságot is a Fidesz vezesse. A 19 parlamenti testületbõl 13-ban a Fidesz, 3-ban, a költségvetési, a foglalkoztatási és a fogyasztóvédelmi bizottságban az MSZP, 2-ben, a nemzetbiztonságiban és az ifjúságiban a Jobbik, egyben, a fenntartható fejlõdésért felelõs bizottságban pedig az LMP adja az elnököt.

A kormány kedden bejelentette: csütörtökön az interneten hozzáférhetõvé teszi a kormányzati dokumentumokat, így akarják gyorsítani az átadás átvételt. A Fidesz már korábban jelezte, az elsõ ülésen törvényjavaslatot terjeszt be az átadás pontos szabályainak rögzítésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!